Vlaamse en Waalse klassiekers, kleine en grote rondes: Dylan Teuns kan in elk van deze wedstrijden zijn mannetje staan. Onder het motto 'kiezen is verliezen' zal de polyvalente Halenaar ook in de toekomst opteren voor een gevarieerd programma: "Ik wil me niet in een hokje laten duwen."

Het voordeel van een allrounder zijn is dat je overal uit de voeten kan. Het nadeel is dat je nergens echt in uitblinkt. Dylan Teuns is een uitzondering op die regel. De man die bij de wereldtop hoort op steile aankomsten verteert ook kasseien, kan een aardig stukje tijdrijden en haalt ook na drie zware weken koers nog een hoog niveau. In de Ronde van Lombardije, samen met het WK zijn grootste doel van het najaar, wil hij de kers op de taart zetten. Geen overdreven ambitie, want de Halenaar werd vorig jaar knap derde in de Italiaanse herfstklassieker.

De Ronde van Lombardije is traditioneel de laatste grote afspraak van het seizoen. 243 kilometer, 4.000 hoogtemeters en in de finale gevreesde beklimmingen als de Madonna del Ghisallo, de Muur van Sormano en de Civiglio ... In de 'Koers van de Vallende Bladeren´ is het woord aan de klimmers. Daar hoort Dylan Teuns uiteraard bij. De 27-jarige Limburger won een jaar geleden in Como de spurt van de achtervolgende groep. Zijn podiumplaats in een Monument werd een prestatie die helaas stevig onderbelicht bleef. Niet dat hij daarvan wakker ligt. Wat er in de media verschijnt, kan hem al een tijdje niet meer deren

Jouw ploegmaat Vincenzo Nibali eindigde toen als tweede, achter Thibaut Pinot. Nibali is ook al tweevoudig winnaar in Lombardije. Mogen we dus stellen dat het grootste gevaar uit je eigen ploeg komt?
Dylan Teuns: "Ik zie het eerder als een voordeel om zo´n sterke ploeggenoot als Nibali te hebben. In Luik-Bastenaken-Luik reden we ook samen. Dat ging toen toch goed? (Nibali werd achtste, Teuns negende, red.)"

Met het verschil dat dit jullie laatste koers als ploegmaats zal worden. Daarna trekt hij naar Trek-Segafredo. Heb je veel van de ´Haai van Messina´ opgestoken?
"Eigenlijk niet, en dat vind ik wel jammer. Dat komt vooral doordat we enkel in Luik-Bastenaken-Luik en in de Tour zij aan zij hebben gereden."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer ligt nu in de winkel en pakt niet alleen uit met een immer openhartige Oliver Naesen ('Afzien is een kunst op zich, die je beter beheerst naarmate de jaren vorderen'), maar ook met een lijvig Dossier Gravel, met daarin avonturier Laurens ten Dam, de gravelbandentest, de beste gravelbikes van het moment, en fietstests van de gloednieuwe Specialized Diverge, Van Nicholas Rowtag met Campa 12-speed, en de Isaac e-gravelbike. Verder: Wout Poels, Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke, de meest onverwachte Belgische kampioenen, Dagboek van een wielerbelofte, de nieuwe UCI-kalender, everesting, trainen voor e-races en om sneller te worden, superfoods, en veel meer!