Nadat Thibaut Pinot op de weg naar de overwinning in de Ronde van Lombardij 2018 zowat alle Strava-KOM's meepikte die hij kon, loont het de moeite om eens naar de hellingen te kijken die de renners zaterdag moeten overwinnen. Er komt trouwens één cruciale klim bij in de finale.

Vanuit de historische Lombardische stad Bergamo gaat het aanvankelijk in een zuidwaartse lijn en vervolgens via de Cavallina-vallei naar Casazza, waar de eerste helling van de dag, de Colle Gallo (7,4 km aan 6 %, max. 10 %), wacht. Via de laagvlaktes richt het parcours zich naar Brianza, met een korte passage op de Colle Brianza en een afdaling naar Pescate die vervolgt naar Valmadrera, Oggiono, Pusiano, Asso en de afdaling naar Onno om de idyllische stad aan het Comomeer, Bellagio, te bereiken.

Daar begint de Ronde van Lombardije echt, want dit is het begin van de klim naar Ghisallo, met percentages tot 14 procent en een vlakker tussenstuk dat overgaat in een mooi, steiler stuk met haarspeldbochten. Op de top luiden uiteraard de klokken van de Madonna del Ghisallo, waar bekende en minder bekende wielerhelden worden geëerd.

In de zes kilometer lange afdaling schud je maar best de benen los, want dan wacht de Colma di Sormano. Vijf kilometer lang denk je dat het wel meevalt, met een percentage van 6,6 procent, maar dan gaat het onverwacht linksaf en zie je een muur. Die smalle Muro di Sormano is maar 1,9 kilometer lang, maar wel dodelijk steil (15,8 % met een steilste stuk van 27 %). Voor de technische afdaling met moeilijk in te schatten bochten moeten we al niet meer waarschuwen na de valpartijen van afgelopen jaren. Naast het Comomeer gaat het in gestrekte draf naar Como, maar daar ligt de streep nog niet te wachten. Eerst moeten de kanshebbers op de zege nog over de Civiglio en San Fermo della Battaglia, die na een jaar afwezigheid zijn terugkeer maakt in het parcours en opnieuw beslissend kan zijn. Na een ultieme afdaling wacht slechts één vlakke kilometer tot de finish. Alles samen zal dat goed zijn voor 243 kilometer en zo'n 3500 hoogtemeters.

Heb je na het zien van deze topklassieker zelf zin gekregen om je benen nog eens te testen op dit parcours? Elk jaar word de Gran Fondo Il Lombardia verreden de dag na de profkoers en daarbij krijg je een quasi identiek parcours als de finale van de profs.

Hellingen Il Lombardia (+ percentages, Strava-info, ...)

1. Colle Gallo
2. Colle Brianza
3. Madonna del Ghisallo
4. Colma di Sormano met Muro di Sormano
5. Civiglio
6. San Fermo della Battaglia


 Null

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer ligt nu in de winkel en pakt niet alleen uit met een immer openhartige Oliver Naesen ('Afzien is een kunst op zich, die je beter beheerst naarmate de jaren vorderen'), maar ook met een lijvig Dossier Gravel, met daarin avonturier Laurens ten Dam, de gravelbandentest, de beste gravelbikes van het moment, en fietstests van de gloednieuwe Specialized Diverge, Van Nicholas Rowtag met Campa 12-speed, en de Isaac e-gravelbike. Verder: Wout Poels, Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke, de meest onverwachte Belgische kampioenen, Dagboek van een wielerbelofte, de nieuwe UCI-kalender, everesting, trainen voor e-races en om sneller te worden, superfoods, en veel meer!