In een digitaal referendum is beslist dat er in de Kortrijkse binnenstad geen maandelijkse autovrije zondag komt. De afgelopen week brachten 9.880 Kortrijkzanen hun stem uit, maar slechts 43 procent van de stemmers zag een maandelijkse autovrije zondag zitten.

Ongeveer 64.000 mensen uit Kortrijk en deelgemeenten konden sinds maandag hun stem online uitbrengen. Om deel te nemen aan het digitaal referendum moesten ze het nummer van hun identiteitskaart invoeren. 72 procent van de stemmers nam deel via hun gsm, de anderen via een laptop of computer. Bij het invullen van het referendum deden 3.376 mensen ook een eigen suggestie voor een betere mobiliteit in de stad.

De autovrije zondag zou zich telkens van 10 tot 18 uur beperken tot de fietszone van de stad. Dat betekent dat alle ondergrondse parkeergarages wel toegankelijk zouden blijven. Bussen van De Lijn en taxi's zouden uiteraard wel toegang krijgen tot de autovrije zone. Door middel van een doorgangsbewijs zou bijvoorbeeld ook voor artsen een uitzondering gemaakt worden.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne toonde zich erg opgetogen over het aantal deelnemers. Voor een geldig referendum was de lat op 2.000 stemmers gelegd. "Dit is een bewijs dat basisdemocratie en directe democratie werkt. Het debat leeft ook, overal werd er over mobiliteit gesproken in onze stad." Uiteindelijk stemde 57 procent van de kiezers tegen het voorstel. "De uitslag is zeer helder. De mensen hebben duidelijke taal gesproken, voor hen volstaat een jaarlijkse autovrije zondag. Daar moeten we niet flauw over doen."

Stad Kortrijk wil de inwoners blijven betrekken bij het nemen van grote beslissingen. In het bestuursakkoord werd daarom opgenomen dat elk jaar in oktober een dergelijk digitaal referendum zal gehouden worden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!