Een olympische medaille: dat is de ultieme droom van Kenny De Ketele. De 34-jarige Oost-Vlaming zit nu al met zijn gedachten in Tokio, maar wil eerst nog zes dagen schitteren in 't Kuipke. Wij draaiden rondjes met de vaandeldrager van het Belgische baanwielrennen.

Kenny De Ketele heeft pas het Belgisch kampioenschap baanwielrennen achter de rug en is in volle voorbereiding op het EK in Apeldoorn wanneer we met hem afspreken om rondjes te draaien op de piste aan de Blaarmeersen in Gent. De ochtendsessie met de nationale ploeg zit erop, en tijdens de coolingdown mogen ook wij het ovaal betreden voor een fijne babbel met een van de iconen van het Belgische baanwielrennen.

Kenny, je werd onlangs voor de zoveelste keer Belgische kampioen. Ditmaal in de puntenkoers?
"Inderdaad. Ik heb de wedstrijd hard gemaakt en heb op het einde nog een extra ronde kunnen nemen, zodat ik een nieuwe trui aan mijn collectie kon toevoegen. In de ploegkoers, die later op de dag werd verreden, werd ik samen met Robbe Ghys (zijn vaste partner sinds ze vorig seizoen Europees kampioen werden, red.) tweede, nadat de meeste concurrenten eerder op de dag ook al de scratch reden. Het BK stond dit jaar veel vroeger op de agenda dan de voorbije jaren (toen het plaatsvond tussen kerstmis en nieuwjaar, red.). Het is op onze vraag verschoven naar begin oktober, vooral omdat de kerstperiode voor pistiers een van de weinige relatieve rustmomenten in een erg druk seizoen is. Deelnemen aan het BK is echter een must omdat het quasi 'gratis' UCI-punten oplevert, die we broodnodig hebben om ons te kwalificeren voor internationale topevenementen."

DE MAGIE VAN 'T KUIPKE

De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent staat allicht weer met stip genoteerd in jouw agenda. Is dat ook voor jou een jaarlijkse hoogmis? 
"Jazeker. Maar aangezien ik voordien ook nog de Wereldbekers ploegenachtervolging in Minsk en Glasgow betwist, ziet de voorbereiding er net iets anders uit dan de voorbije jaren. Glasgow vindt pas twee dagen voor de start van de Gentse zesdaagse plaats. Het zal dus even aanpassen zijn aan die kleine verzetten en de gewone fiets."

't Kuipke is uniek met zijn 166 meter lange baan. Maakt dat sportief gezien een groot verschil?
"Op een traditionele piste van 250 meter, waarop we onze kampioenschappen afwerken, doen we gemiddeld 16,5 seconden over een ronde. In de ploegkoers ben je tweeënhalve ronde onderweg en mag je dus rekenen op een inspanning van 40 seconden. In Gent is dat eerder 30 seconden. De inspanning is korter, maar de recuperatie ook. Bovendien is Gent veel technischer, wat me beter ligt. Wat Gent echter vooral uniek maakt, is de sfeer."

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!