Kleurrijke designs en een kwalitatief frame samenvoegen tot een indrukwekkend staaltje moderne kunst: dat is het uitgangspunt van het UNICO-project van Wilier Triestina. De Italiaanse fabrikant vertrouwde zijn Jena-gravelframe toe aan de Amerikaanse graficus Dustin Klein, die er een uniek ontwerp voor uitwerkte. Het resultaat is verbluffend ...

In het UNICO-project van Wilier Triestina wordt de fiets opgevat als canvas voor een schilderij. Een kolfje naar de hand van Dustin Klein, wiens werk resulteert uit een kruisbestuiving tussen passie voor de fiets en diverse vormen van visuele en grafische kunst (schilderijen, productontwikkeling, belettering, videowerk ...). Met zijn dynamische stijl staat de Amerikaan garant voor expressieve, kleurrijke designs. Een van zijn meest gekende creaties is 'Commotion', een grafisch motief dat 'de interactie tussen het object en zijn inherente energie tastbaar maakt'.

Deze filosofie paste Klein ook toe toen hij Jena onder handen nam. Hij herwerkte het Commotion-motief, herinterpreteerde de camouflagestijl en voegde nieuwe vormen en kleuren toe om het gravelframe een uniek 'offroadkarakter' te geven. Vervolgens werden zijn schetsen gedigitaliseerd en op realistische grootte op een dunne hydrografische folie geprint. Deze werd ondergedompeld in een bak water. Tot slot werd ook het frame ondergedompeld in het water en met de grootste nauwkeurigheid op de folie gedrukt om de tekeningen en patronen goed en wel over te brengen.

Het resultaat van dit artistieke experiment mag er absoluut wezen. "Deze vooruitstrevende artisanale techniek opent nieuwe perspectieven voor de decoratie van onze frames", klinkt het enthousiast bij Wilier Triestina. "Sport en kunst lijken op het eerste gezicht tegenovergestelde werelden, maar niets is minder waar. Ze hebben namelijk één belangrijk ding gemeen: volledige toewijding. We zijn blij dat we die nauwe band tussen topsport en hedendaagse kunst hebben kunnen vertalen naar de magnifieke UNICO-versie van ons Jena-frame."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat uiteraard de allesoverheersende crisis niet uit de weg. Mathieu van der Poel verlegt zijn focus naar de mountainbikedoelen, Flandriens Lampaert, Van Avermaet, Naesen, Teuns & Wellens staan op non-actief, kameraden Jasper Stuyven en Mads Pedersen over vriendschap in de koers, Fabian Cancellara over zijn Ronde van Vlaanderen 2010, de dames van Boels-Dolmans, wielerbelofte Ward Vanhoof dompelt ons onder in het koersgevoel, Elke Vanhoof op haar BMX naar Tokio ... De actieve wielerfanaat krijgt minstens evenveel relevante info: de grote raceschoenentest, de ultieme tips om indoor te trainen, review van de Scott Addict RC, mountainbiken in het verrassende Genk, de veiligheid van voedingssupplementen, fietsen in de Bourgogne, Do's & Don'ts over darmparasieten en sauna's, en veel meer!