Heel wat bedrijven uit de fietsindustrie tonen hun engagement tijdens deze coronacrisis. Zo maken onder meer Vermarc, Bioracer en Santini mondmaskers voor de zorgverleners in België en Italië.

Bioracer uit Tessenderlo startte afgelopen vrijdag met het maken van zelfbouwpakketten voor mondmaskers. Die bestaan uit specifieke stof, elastieken en linten, in combinatie met 15 filters. Die pakketten worden dan geleverd aan mensen die willen naaien. Dat werkje gebeurt aan de hand van een officiële handleiding. De verdeling van de 20.000 maskers gebeurt via de website maakjemondmasker.be.

Vermarc Sport maakt normaal de teamkledij van topploegen als Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal, maart stapte vorige week over op de productie van 1.500 à 2.000 mondmaskers per dag. Het levert die aan inkoopprijs aan woonzorgcentra en politiediensten, waar grote vraag is naar deze beschermingsmiddelen.

Het Italiaanse Santini heeft zijn thuisbasis vlak bij Bergamo, waar Covid-19 een gruwelijk aantal slachtoffers eist. De Noord-Italiaanse fabrikant vond het dan ook vanzelfsprekend om van de productie van fietskleren over te schakelen naar mondmaskers. Zo'n 10.000 per dag zouden er vanaf vandaag van de productielijn moeten rollen, als het ontwerp is goedgekeurd door de officiële instanties.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!