Welk type pedalen kies je en hoeveel bewegingsvrijheid wil je met behulp van je schoenplaatjes? Die vragen beantwoordt Shimano, zodat je weet of je voor SPD of SPD-SL moet gaan, en voor rode, gele of blauwe plaatjes.

"Schoenplaatjes vormen de interface tussen de fietsschoen en het pedaal", verduidelijkt Shimano. "Shimano-pedalen en -schoenplaatjes zijn erop gemaakt om als één systeem te werken en zijn precies op elkaar afgestemd, om te zorgen voor maximale krachtoverdracht en veiligheid."

Eerst en vooral kies je welk systeem je wil, namelijk dat voor de racefiets of dat voor de mountainbike, en daarna kies je voor de speling (SPD-SL) of de uitklikmogelijkheden (SPD) die je wil.

RACE: SPD-SL

Er zijn drie varianten SPD-SL-schoenplaatjes, die je voet verschillende maten van zijwaartse bewegingsvrijheid ten opzichte van het pedaal bieden. De schoenplaatjes hebben een afstelbereik van 11 mm voor-achter en 5 mm links-rechts. Als de stopper van de plaatjesmoer (plastic) op de schoenzool wordt verwijderd, wordt het afstelbereik voor-achter verhoogd naar 22 mm.

SM10 - SPD-SL rode schoenplaatjes: Geen zijwaartse speling mogelijk.

SM11 - SPD-SL ge

Null

le schoenplaatjes: 'Front-center' roterend plaatje met 6 graden speling voor en achter.

SM12 - SPD-SL blauwe schoenplaatjes: 'Front-center' roterend plaatje (het draaipunt zit dus meer vooraan, waardoor de speling zich vooral aan de achterkant bevindt > zie tekening) met 2 graden speling voor en achter

SM20 - SPD-SL opvulplaatjes: Perfecte symmetrie is zeldzaam in de natuur en fietsers zijn daarop geen uitzondering. Het is zelfs niet ongewoon, dat het ene been langer is dan het andere. Om dit te compenseren, heeft Shimano opvulplaatjes ontworpen, die zorgen voor 1 tot 5 mm verschil in hoogte. Dit soort aanpassingen doe je het best niet op eigen houtje, maar laat je beter over aan professionele fitters.

ONDERHOUD

Null

Schoenplaatjes slijten en moeten periodiek worden vervangen. Je plaatst nieuwe schoenplaatjes wanneer je de schoen moeilijk losklikt of als het losklikken veel makkelijker gaat dan toen het schoenplaatje nieuw was. Er is ook een visuele indicatie: als het gekleurde deel van het schoenplaatje versleten raakt, moet het plaatje worden vervangen.

Voor: Vervang de schoenplaatjes wanneer de zwarte laag onder de plaatjes te zien is.
Achter: Het schoenplaatje moet worden vervangen wanneer het is afgesleten tot aan de referentiestreep voor vervanging.

MTB & TOURING: SPD

SPD-plaatjes zijn specifiek geconstrueerd voor Shimano mountainbike- en touringpedalen: makkelijker en sneller in- en uitklikken dan met SPD-SL plaatjes, precies wanneer dat nodig is op de trail of de weg.

SHM51 - SPD-schoenplaatjes: Single Direction Release; het plaatje wordt uit het pedaal geklikt, door de hiel naar buiten te draaien.

SHM56 - SPD-schoenplaatjes: Multi-directional Release; het plaatje wordt uit het pedaal geklikt, door de hiel naar een richting te bewegen die je zelf kiest.

Null

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!