De wereld staat momenteel op zijn kop door het coronavirus. En dat is niet anders voor de renners van Lotto Soudal. Ook zij leven in onzekere tijden. Welk effect heeft de coronacrisis op de trainingen en motivatie van de wielrenners? Hun performance coach Wim Van Hoolst (Energy Lab) beantwoordde alle prangende vragen.

Net zoals voor recreanten die doelen in het voorjaar hadden en nu wat doelloos rond zitten te fietsen, geldt dat voor de renners van Lotto Soudal, legt coach Wim Van Hoolst (Energy Lab) uit: "Iedereen is momenteel terug aan het trainen. We hebben zes renners in Frankrijk en Spanje die momenteel niet buiten mogen komen om te fietsen, maar ook zij trainen nu binnen op de rollen. Voor sommige renners was er sowieso een rustmoment voorzien einde maart en zij hebben die rust gewoon wat vroeger genomen."

Hoe het zit met de motivatie? "Iedereen wil momenteel koersen. Alle renners waren in topvorm. Ze waren helemaal klaar voor de klassiekers. Als dan al die wedstrijden wegvallen, is het logisch dat ze het mentaal even moeilijk hebben. Met topvorm thuis zitten en op rollen moeten trainen, is natuurlijk niet fijn. We hebben dus wel wat oplapwerk aan de renners, maar dat is in vergelijking met wat er zich nu aan het afspelen is in de wereld maar iets kleins. De renners kunnen dat dus ook wel relativeren."

Ook het verschil tussen klimmers en sprinters is interessant, want de ene kan veel gemakkelijker opnieuw beginnen te koersen zonder voorafgaand wedstrijdritme. "Voor klimmers is het missen van wedstrijdritme niet zo belangrijk. Zij kunnen zich perfect voorbereiden door te slapen in een hoogtetent en te trainen. Voor sprinters is het wel cruciaal, want zij leren na elke sprint iets bij. De renners die het voorafgaande werk moeten opknappen verschillen ook elk seizoen, dus voor de sprinters en de sprinttrein is wedstrijdritme wel belangrijk omdat er na elke koers een debriefing is waaruit ze toch iets bijleren."

Wil je nog meer weten over hun specifieke trainingen, hun hoop op het doorgaan van de Tour en de Monumenten, en de moeilijkheid om te kunnen omgaan met een onzekere wielerkalender? Bekijk dan onderstaand filmpje met de volledige Q&A van Wim Van Hoolst, en bezoek de pagina van Energy Lab!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!