De virtuele editie van de "1.000 km van Kom op tegen Kanker" klokt af op 1.240 deelnemende teams en 5.610 fietsers, die samen 1.136.270 kilometers hebben gereden. Het is nog onduidelijk hoeveel de virtuele editie heeft opgebracht, maar de organisatie hoopt op drie miljoen euro.

Van maandag 18 mei tot en met zondag 24 mei konden teams van maximaal 8 fietsers zich inschrijven voor het fietsevenement "1.000 km van Kom op tegen Kanker", dat traditioneel plaatsvindt tijdens het Hemelvaartweekend. Door het coronavirus bestond er dit jaar geen fysiek evenement op de Grote Markt in Mechelen, dat de jongste jaren als eindpunt diende. 

Via Keep Moving werd een virtuele editie in de plaats georganiseerd over de hele week in plaats van vier dagen. Deelnemers konden via een sportapp of wearable hun kilometers van hun indoor- of outdoorritten registreren en hebben zo 1.136.270 kilometer bijeen gereden. De winnaars ontvangen een virtuele medaille, die ze via sociale media kunnen opdragen aan de zorgverleners of de personen voor wie ze de 1.000 km hebben gereden. Ook de komende weken kunnen fietsers, lopers en wandelaars deelnemen aan virtuele events via keepmoving.eu

In 2019 fietsten de 1.140 deelnemende teams nog een recordbedrag van 5,7 miljoen euro samen dat geïnvesteerd werd in kankeronderzoek. Voor deze bijzondere elfde editie moesten deelnemers geen startbedrag neerleggen van 5.500 euro. "De virtuele 1.000 km was gratis. Ook teams die niet ingeschreven waren voor de echte 1.000 km, konden bijvoorbeeld deelnemen. We kunnen dus geen opbrengst voor dit evenement meedelen", zegt woordvoerster Karen Vandenplas

"Mochten we de inkomsten verliezen, dan moet er wetenschappelijk onderzoek worden geschrapt, en dat willen wij uiteraard niet. Om de schade te beperken, hebben we daarom aan de teams gevraagd om het ingezamelde bedrag toch te schenken. Zo kunnen wij ons verlies proberen te beperken." 

Het is nog niet duidelijk hoeveel er dit jaar op die manier bijeen werd gezameld. "Uit de reacties die we ontvangen, merken we bij de teams een grote bereidheid om deels of volledig te schenken. We hopen op die manier uiteindelijk drie miljoen euro in te zamelen voor kankeronderzoek", klinkt het nog. 

In totaal heeft het fietsevenement na 10 edities ruim 30 miljoen euro voor kankeronderzoek en -projecten ingezameld.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!