Decathlon wil zijn producten duurzamer maken en zet daarom vol in op een opmerkelijk project. Na een succesvolle proefperiode gaat de winkelketen in verschillende winkels tweedehandsfietsen aanbieden. Het initiatief past in de visie om sport breed toegankelijk te maken, maar ook in een veel breder, ambitieus toekomstproject.

Met het project 'tweedehands/seconde vie' wil Decathlon relatief jonge fietsen die in onbruik zijn geraakt overkopen, herstellen en in de winkels opnieuw aanbieden. Het project bereikt op die manier een dubbel doel: de consument krijgt een kwaliteitsvolle fiets voor een bescheiden budget, terwijl een hoop materiaal niet in de afvalketen verdwijnt.

"De tijd is rijp voor dit project", zegt Joeri Moons van Decathlon. "Mensen kopen steeds meer tweedehands, zowel uit economische als ecologische overwegingen. Er zijn 7 miljoen fietsen in omloop in België. Daar zit ongetwijfeld nog een groot potentieel om echt een verschil te maken voor zowel de consument als het milieu. Als sportwinkelketen met een groot bereik willen we onze verantwoordelijkheid nemen en mee aan de kar trekken. Dit is een nieuwe stap in ons allesomvattend duurzaamheidsverhaal."

Momenteel loopt het project in Evere, Anderlecht, Namen, Gent, Waver, Kortrijk, Charleroi, Châtelineau, Arlon, La Louvière, Mons, Tournai, Alleur, Brugge, Roeselare en Lochristi. Met nu al 200 verkochte fietsen mag het een succes heten. Komen nu aan de beurt: Hasselt, Antwerpen, Hannut, Verviers, Belle-île, en op langere termijn zoveel mogelijk winkels in alle delen van België. Alle soorten fietsen komen in aanmerking (elektrisch, koersfiets, kinderfiets, stadsfiets, plooifiets,..). Voorwaarden: de fiets is van Decathlon zelf (merk B'TWIN, Rockrider, Van Rysel, Triban,?).

Joeri Moons: "Je kan je fiets ook particulier verkopen, daar is uiteraard niets mis mee. Maar wij gaan nog een stapje verder en bieden een levenslange garantie op het fietskader, en 1 jaar op de onderdelen. De procedure houden we ook heel simpel en duidelijk. Je stuurt ons een foto en korte beschrijving, en Decathlon stelt je een aankoopwaarde voor. Jij brengt de fiets binnen bij een Decathlon bij jou in de buurt en je ontvangt een aankoopvoucher met het afgesproken budget."

BREDER KADER

Joeri Moons: "Duurzaamheid bij Decathlon blijft niet bij één of twee groene acties, maar maakt integraal deel uit van de missie en strategie. Naast het omdenken van productie en transport zetten we 100% in op de volledige levenscyclus van al onze producten, zodat ze nooit op het containerpark terecht moeten komen. We maken de switch naar een circulaire economie, vertaald in ons duurzaamheidsbeleid."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!