Een kleine eeuw geleden stond een gordijnstang aan de wieg van de SKS-fietspompen. Even voorbij Dortmund, in het lieflijke Sundern, werd het gamma van de Duitse wereldspeler op het vlak van fietsaccessoires steeds verder uitgebreid. Vier generaties later kregen wij een uitnodiging om de fabriek in Sauerland te bezoeken en nader kennis te maken met het unieke succesverhaal van de SKS-familie.

Alles begon in de schaduw van het Rathaus in hartje Sundern, en die sterke verknochtheid en verbondenheid met de regio is altijd intact gebleven. Niet alleen wat het verschaffen van werkgelegenheid betreft, maar ook op het vlak van opleiding en ontwikkeling. Zo heeft SKS onlangs opnieuw de titel van 'Ausgezeichneter Ausbildungsbetrieb' ontvangen, ofwel uitstekend opleidingsbedrijf. Stagiairs zijn er dus meer dan welkom ...

Ook in sportief opzicht is de regionale band sterk. Lokale fietsevents, zoals het internationale MTB-festival Mega Sports, vinden jaarlijks plaats in en rond de fabrieksgebouwen. In het bedrijf beschikken medewerkers over een enorme fitnesszaal en een gigantische ruimte met tientallen spinningfietsen.

ALLES IN EIGEN HUIS

'Made in Germany' is een kwaliteitslabel dat SKS met trots draagt. Het heeft dan ook een stevige traditie op dat vlak. Niet alleen de productie, maar ook de ontwikkeling en het design gebeuren in eigen huis. We konden tijdens ons bezoek met eigen ogen aanschouwen hoe de SKS-accessoires vorm krijgen - van ontwerp over mal tot eindproduct. "Het karakteristieke SKS-oranje moet een teken van kwaliteit blijven", klinkt het fier.

Karl-Scheffer Klute Sundern - vandaar de naam SKS - begon in 1921 met het fabriceren van gordijnstangen. Dat lifestylesegment, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, leeft trouwens nog altijd voort in het designmerk Blomus. Intussen zitten we al aan de vierde generatie van de SKS-familie, al veranderde schoonzoon Wilhelm Blome het geweer al na enkele jaren van schouder. Hij nam in 1932 een failliete pompenmakerij over en startte met het vervaardigen van metalen fietspompen. In 1956 schakelde het bedrijf over op kunststofmaterialen.

RUIM ASSORTIMENT FIETSACCESSOIRES

In het tijdperk-Merckx kreeg de onderneming pas echt vleugels. Het is ook in die periode dat de Rennkompressor het levenslicht zag, die nog steeds beschouwd wordt als de vader van alle vloerpompen. In de jaren 70 en 80 zette het succes zich verder door in het professionele wielrennen, met onder meer de Rennstar en de SuperCorsa-handpomp.

In 1983 startte SKS met de ontwikkeling van spatborden en in 1988 schakelde de firma over naar productie op grote schaal. Sinds ook de MTB-spatborden hun opwachting maakten in het gamma (vanaf 1999) is SKS marktleider. Anno 2020 fabriceert het Duitse topmerk een ruim assortiment fietsaccessoires, waaronder gsm-stuurhouders met geïntegreerde powerbank en een bijpassende app, de Airspy die automatisch je bandendruk meet en handig minigereedschap.

Zelfs de automobielsector is vragende partij voor de knowhow van SKS. Tal van auto-onderdelen worden in Sundern gefabriceerd, maar die afdelingen waren vakkundig afgeschermd tijdens ons bezoek. Geen bezwaar, want we hadden genoeg gezien om onze conclusies te kunnen trekken. SKS is klaar voor een spetterend eeuwfeest en een nog rooskleurigere toekomst!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!