Na een fietstocht in tropische temperaturen heb je waarschijnlijk de reflex om meteen naar een ijskoud waterflesje te grijpen. Toch is het misschien beter om een warme(re) drank te consumeren. En wel hierom!

Je wil afkoelen, dus eet je een ijsje of consumeer je een grote hoeveelheid ijskoud water. De kans is echter groot dat je lichaamstemperatuur hierna niet erg veel daalt. Dat heeft te maken met de thermoregulatie van je lichaam, ofwel het behouden van de optimale lichaamstemperatuur. Ons metabolisch stelsel zorgt ervoor dat we het warm hebben in de winter en 's zomers niet oververhit raken. Hieronder overlopen we de effecten van koude en warme dranken op deze thermoregulatie.

KOUDE DRANK

Tijdens een inspanning verplaatst de hitte in het lichaam zich naar het huidoppervlak, zodat de temperatuur in het lichaam zelf daalt. Bij het drinken van grote hoeveelheden koud water, vernauwen de bloedvaten en vermindert de bloeddoorstroming. Hierdoor houdt je lichaam warmte eerder vast en koel je amper (of zelfs minder) af.

WARME DRANK

Als je echter warme drank consumeert, neemt je lichaamstemperatuur eerst toe om vervolgens te dalen. De receptoren in je mond, keel en verteringsstelsel zenden een 'warmtesignaal' naar je hersenen, waardoor je begint te zweten. En dat zweten is net de sleutel om af te koelen. Een studie vergeleek de lichaamstemperatuur na een training van personen die een warme drank en van zij die een koele drank consumeerden. Het experiment toonde aan dat bij het consumeren van een drankje rond 50°C (wat zelfs kouder is dan normale hete dranken), de lichaamstemperatuur meer daalde dan bij de personen die koude dranken consumeerden. Net zoals warme dranken, ga je van pittig eten ook meer zweten met hetzelfde 'afkoelende' effect. Er is een reden waarom pikante gerechten in Aziatische landen zo populair zijn ...

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!