Dylan Teuns schreef vorige zomer wielergeschiedenis door te zegevieren in de Tourrit met aankomst op La Planche des Belles Filles. Zaterdag zal de beruchte Vogezencol opnieuw een belangrijke rol spelen. Reden genoeg om de epische strijd te herbeleven door de ogen van de toenmalige winnaar: "In de laatste kilometer dacht ik aan het duel tussen Bartoli en Vandenbroucke op La Redoute."

Lucien Van Impe heeft een bijzondere band met Alpe d'Huez, zelfs in die mate dat de naam van de bekende Alpencol op de gevel van zijn villa in Lede prijkt. Lance Armstrongs lievelingsberg is de Col de la Madone, zijn vroegere 'testklim' met het oog op succes in de Tour de France. En Dylan Teuns is sinds de zomer van 2019 verknocht aan La Planche des Belles Filles. Of beter gezegd: La Superplanche des Belles Filles, aangezien de gevreesde Vogezenklim verlengd werd met een belachelijk steile gravelstrook. Teuns won er de eerste bergrit van de Tour en vroeg er een paar maanden later zijn vriendin Lies ten huwelijk. Cycling.be zocht de klimmer van Bahrain-McLaren op in thuisbasis Halen en dook samen met hem terug in de tijd, naar donderdag 11 juli 2019.

Dylan Teuns: "De Tour was een belangrijk doel vorig jaar. Ik had me dan ook goed voorbereid. In mei had ik een hoogtestage in Tenerife afgewerkt, die tien dagen later meteen zijn vruchten afwierp in de Dauphiné. Ik won er een rit en reed een sterke tijdrit - dat was goed voor mijn vertrouwen. Het kwam erop aan die vorm vast te houden en niet ziek te worden. In de aanloop naar de Tour had ik ook nog een hoogtetent gehuurd, maar dat werd geen groot succes. Ons land kreunde onder een hittegolf en slapen in die tent was echt niet te doen. Na één bloedhete nacht had ik er al de brui aan gegeven."

"Maar met de conditie zat het dus goed toen de Tour aftrapte in Brussel. Al kreeg mijn zelfvertrouwen een deuk in de derde rit naar Épernay. Het was toen heel warm en in de finale werden mijn benen afgesneden door de hitte. Maar ik liet de moed niet zakken. Ik wist dat er niet veel later een nieuwe kans zou komen: de vijfde etappe met aankomst op La Planche des Belles Filles. Dat was de eerste bergrit en die had ik met stip aangeduid. Vincenzo Nibali was onze kopman. Hij stond er goed voor in het algemeen klassement, dus voor hem was het eveneens een belangrijke dag. Voor de Tour hadden we echter afgesproken dat ik de vrijheid zou krijgen om voor ritwinst te gaan. En die rit door de Vogezen was mijn eerste uitgelezen kans ..."

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!