De Stumpjumper is de rasechte trailfiets bij Specialized en ook na de jongste update blijft hij dat. Het gewicht zakte serieus na het vervangen van een link door een Flexstay en de geometrie is weer helemaal bij de tijd.

"Oh wat mis ik mijne #stumpjumper", postte Tom Boonen enkele jaren geleden op Instagram. Hij blikte terug op een winter vol mountainbikepret. De Stumpjumper is al vele jaren een begrip in de mountainbikewereld. Op 13 oktober stelde Specialized zijn nieuwe versie voor. De nieuwigheden vind je hieronder.

Het mooie aan de Stumpjumper is dat hij verkrijgbaar is in carbon en aluminium. Je kan gaan voor 6 verschillende uitvoeringen naargelang je budget, gaande van de S-Works (de Pro, Expert en Comp hebben hetzelfde FACT 11m-frame) van 9.999 euro tot de Alloy Base van 2.199 euro. Opvallend blijft de 'zijarm' die rond de achterdemper gaat. De voornaamste gewichtsbesparing komt doordat een van de draaipunten van de Horst-achtervering is vervangen door een zogenoemde Flexstay, een staande achtervork die beweging toelaat en op die manier een draaipunt overbodig maakt. Een frame inclusief achterdemper weegt daardoor nog amper 2250 gram. Het SWAT-systeem in de schuine buis laat je enkele spullen droog en veilig opbergen in het frame.

De Stumpjumper heeft achteraan een veerweg van 130 mm en vooraan 140 mm. De De S-sizing geometrie van het nieuwe model heeft een lange bovenbuis, laag bracket en een luie balhoofdhoek die combineert met een voorvork met weinig offset. Daarnaast houdt de S-sizing in dat de zitbuishoek steiler is. Dat alles moet zorgen voor stabiliteit, goed bochtenwerk en comfortabel klimmen.

Met de FlipChip aan de basis van de achterdemper kan je de hoogte van de trapas met 7 mm verstellen en de hoek van de balhoofdbuis met een halve graad. Laag en vlak zorgt voor meer stabiliteit, terwijl hoger en steiler voor een wendbaarder ritje zorgt. Elk terrein is mogelijk met deze Stumpjumper.

De nieuwe versie is opnieuw 'Rider-First' ontwikkeld. Dat betekent dat alle afzonderlijke maten apart ontworpen zijn om exact dezelfde rijkarakteristieken te hebben, waardoor een Stumpjumper voor een kleinere biker, die een maat S1 (zo heten de maten nu) nodig heeft, hetzelfde aanvoelt als de grote S6 voor die lange kerel. Alle maten zijn verkrijgbaar met vergelijkbare balhoofdlengtes en 'standover'-hoogte.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!