Sinds 14 oktober schakelde de sportsector om naar code oranje. Dit heeft echter geen gevolgen voor buitensporten zoals fietsen. Op 23 oktober werden er wel verstrengingen aangekondigd. Wat kan nog en wat kan niet meer? Je vindt het hier.

Recreatief mag je outdoor fietsen tot 50 personen, als dit in clubverband is. Dit moet wel altijd in aanwezigheid gebeuren van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter. Volgwagens, bij georganiseerde clubtrainingen, zijn nog steeds toegestaan. Let er hierbij wel op dat de regels van de social distancing toegepast moeten worden. Dit betekent dat je niet naast elkaar mag plaatsnemen in de auto, maar wel schuin achter elkaar. Draag ook altijd een mondmasker in de volgwagen.

Als je niet in clubverband fietst, moet je jezelf beperken tot de bubbel van vier. Genieten van een koffieritje zal even niet gaan. Probeer daarom volop te genieten van het sociaal contact op de fiets, maar gebruik je logisch denkvermogen en volg de regels.

Het organiseren van toertochten is nog steeds toegestaan, op voorwaarde dat alles buiten gebeurt en er geen horeca wordt aangeboden. Let wel op: je kan de zeer beperkte hoeveelheid toertochten enkel meerijden na voorafgaande reservering. Dat kan je onder meer doen op de website van Cycling Vlaanderen. Spijtig genoeg worden er heel wat toertochten afgelast. Sommige organisatoren van een afgelaste toertocht bieden nog wel de gpx-route aan, zodat liefhebbers in gespreide slagorde en op eigen initiatief kunnen genieten van het parcours.

Professionele wedstrijden gaan nog steeds door, maar er is geen publiek toegestaan. Bij het jeugdwielrennen kunnen wedstrijden doorgaan tot en met de junioren categorie. Wedstrijden vanaf de U23 categorie (U23, Elite 2/3, Masters,...) zijn opgeschort. Later volgen er nog details voor enkele U23 wedstrijden die wel mogen doorgaan.

Op de indoorpistes in België mag je gaan trainen vanaf 12 jaar. Het is wel zeer belangrijk om voldoende afstand te houden. Pistewedstrijden worden daarentegen wel afgelast tot 19 november.

Stages, die bijvoorbeeld gepland zijn in de herfstvakantie, mogen doorgaan tot een leeftijd van 12 jaar zonder beperkingen. Voor 12-14-jarigen moeten er minstens 4 opeenvolgende nachten zijn. Op deze manier vormen ze een bubbel.

In Wallonië zijn alle wielerwedstrijden op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020 afgelast.

Ga je fietsen in onze buurlanden? Informeer je dan grondig via diplomatie.belgium.be/nl. Er kunnen buurlanden zijn waar mogelijke quarantaineregels gelden.

Deze regels zijn zeker van tel tot 19 november. Daarna volgt een nieuwe evaluatie. Blijf dus gerust fietsen, want je ontspannen in de buitenlucht is nu extra belangrijk, maar hou je zeker aan de regels!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!