Met vijftien overwinningen in jaargang 2018-2019 leek het Denise Betsema voor de wind te gaan. Tot ze in de lente van 2019 op non-actief werd gezet vanwege een positieve plas. De Nederlandse toonde haar onschuld aan, werd gezuiverd van alle blaam en popelt om zich opnieuw te bewijzen in het veld: "Ik wil het Worst en Alvarado moeilijk maken!"

Texel, het grootste en meest zuidelijke van alle Waddeneilanden, is met meer dan 13.000 inwoners ook het dichtstbevolkte. Het is de plaats waar Denise Betsema geboren en getogen is en ook nooit meer weg wil gaan. Twee jaar geleden imponeerde ze als zegekoningin in het veld, nadat ze de jaren voordien vooral op de mountainbike zat. Vorig seizoen trad ze pas eind januari in competitie vanwege een (onterechte) dopingschorsing, die herroepen werd door de UCI. Nu haar naam gezuiverd is, hoopt Betsema zich de komende maanden opnieuw te kunnen meten met de andere vrouwelijke veldrittoppers. Onder een stralend septemberzonnetje zochten we de renster van Pauwels Sauzen - Bingoal op en lieten we ons met veel plezier rondleiden op 'haar' eiland.

Denise, jij bent bijzonder trots op je woonplaats. Waar breng je ons vandaag naartoe tijdens deze training?
"Je kan hier heel veel verschillende rondjes uitstippelen. Rond het eiland ligt een weg van 60 kilometer, dus als je wat binnenweggetjes neemt, kan je makkelijk een duurtraining van 4 uur afwerken zonder twee keer op dezelfde plaats te komen. Ook voor cross- of mountainbiketrainingen zijn hier voldoende opties. Vlak bij mijn woonplaats is tevens een wielervereniging gevestigd, waar ik vaak samen met de mannen train en ook deze zomer wel wat oefenwedstrijdjes reed."

Heeft Texel een crosstraditie? Worden er veldritten georganiseerd op het eiland?
"Nee, eigenlijk niet. Er zijn wel evenementen die ze 'veldrit' noemen, maar in wezen zijn dat mountainbikewedstrijden, want iedereen rijdt rond met een MTB. Ik heb de cross in de eerste plaats leren kennen via tv en de prestaties van Marianne Vos. Voorts heb je Annemarie Worst, die ooit begon als mountainbikester, maar nadien ook in de cross successen boekte. Ik startte zelf op mijn tiende met mountainbiken en werd nationaal kampioene bij de meisjes van 12 jaar, maar crossen ben ik pas veel later beginnen doen."

Vanwaar de overschakeling naar het veldrijden?
"Het mountainbike is veel internationaler, met verre verplaatsingen naar wedstrijden in Polen, Duitsland en de rest van Europa. Als jonge mama was dat zwaar. Bovendien werden die MTB-wedstrijden steeds technischer en daardoor ook gevaarlijker. Als ik een volgende stap in mijn carrière wilde zetten, moest ik anders beginnen trainen en veel meer focussen op techniektraining in een omgeving met veel hoogteverschil, en dat kon niet ... Leo De Busser, oud-veldrijder in België en schoonvader van mijn huidige trainer Tom De Kort, was klant bij mijn ouders, die fietsen verhuren aan toeristen op het eiland. Vermits ik ook hielp in de zaak en Leo kende, moedigde hij me aan om het eens in het veld te proberen. Zo reed ik in 2016 mijn eerste crossje, toen ik al 23 was. Eerst op nationaal niveau, maar nadien ben ik al vrij snel UCI-wedstrijden in België beginnen rijden."

Download HIER de route van Denise Betsema via onze partner Sigma.

Lees het volledige artikel in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts, Annemarie Worst, de karatetrap van Bart Wellens, het wielerseizoen op de weg in beeld, Dries De Bondt … De actieve wielerfanaat kan genieten van het ruime Dossier Mountainbike, met enkele gerichte tips voor een betere basistechniek, 3 hardtails van de nieuwe generatie (BMC Twostroke, Canyon Exceed en Specialized Chisel), Shimano's nieuwe e-MTB-aandrijving, de lichte Rotwild R.X375 met Shimano EP8-motor, en downhillen in Andorra. Verder: de beste winteroutfits, hoe je overtraining kan vermijden en verhelpen, waar de profs overwinteren, Bekende Velofiel Cath Luyten, en veel meer!