Ook op twee wielen maken de kleren de man (én de vrouw), maar bij het samenstellen van een fraaie fietsoutfit worden de sokken nog al te vaak over het hoofd gezien. ISOCK brengt hier verandering in via de ontwikkeling van kwalitatieve wielerkousen van Italiaanse makelij, die met hun originele designs verwijzen naar iconische toprenners. "Op die manier willen we iedere fietsfanaat - hoe professioneel of amateuristisch ook - een unieke uitstraling geven", vertelt oprichter Eric De Clercq.

"ISOCK is ontstaan vanuit een geweldige fascinatie voor de koers, een immens respect voor profrenners en een grenzeloze passie voor de fiets", begint Eric De Clercq zijn verhaal. "Ik ben een amateur in hart en nieren, maar ik ben intussen wel al een jaar of zes verknocht aan de wielersport en verzamel jaarlijks circa 8000 kilometer. In de wintermaanden rijd ik op de rollen, waarbij ik steevast koersen uit het verleden herbekijk. Het helpt me om de focus te bewaren en mijn grenzen te verleggen. Bovendien lijkt het dan alsof ik samen met grote iconen over de streep rijdt. Een fijn gevoel dat me op het idee bracht om wielersokken te ontwerpen die legendarische wielerhelden eren."


IMPLICIETE LINK

Nadat hij het licht had gezien, richtte Eric De Clercq prompt het merk ISOCK op, bundelde hij de krachten met grafische goeroe Pieter Lootens en lanceerde hij de #RideWithIcons-reeks. Alle sokken uit dat gamma zijn ontworpen met een knipoog naar een renner of renster, zijn of haar bijnaam en/of belangrijke overwinningen. Ze hebben niet alleen een specifiek design, maar zijn ook uitgerust met een karakteristieke slogan. "Belangrijk om weten is dat we niét teren op de naam en faam van de renners. Een bewuste keuze, uit respect voor hun verleden. Je moet dus al iets van wielrennen kennen om de link met de persoon in kwestie te kunnen achterhalen. Maar als dat niet lukt, is dat zeker geen ramp. Alle designs staan op zich en hebben eveneens bestaansrecht zonder die wielerachtergrond."


TWEE VLIEGEN IN EEN KLAP

De #RideWithIcons-reeks telt momenteel zes modellen: Rio (Greg Van Avermaet), 525 (Eddy Merckx), The Boss (Lance Armstrong), De Leeuw (Johan Museeuw), Tornado (Tom Boonen) en Foxy (Marianne Vos). Fietsen in stijl en meteen ook je idolen bewieroken: met de ISOCK-kousen sla je twee vliegen in één klap. "We zijn niet allemaal prof, maar dat wil niet zeggen dat we er niet als 'échte renners' kunnen uitzien", vindt Eric De Clercq. "Fietssokken worden nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld, dus met ISOCK hopen we het tij te kunnen keren. Intussen hebben we al een paar nieuwe designs in ons hoofd, die zullen verwijzen naar Italiaanse renners. En komend voorjaar brengen we ook een merinovariant op de markt."


PRIMA PASVORM

Dat de #RideWithIcons-reeks binnenkort wordt uitgebreid met Italiaanse varianten, is geen toeval. De ISOCK-kousen worden immers vervaardigd door een gespecialiseerd 'tweedegeneratiebedrijf' in Italië. "Kwaliteit is onze primaire bekommernis", geeft Eric De Clercq aan. "De sokken zijn 18 tot 19,5 centimeter hoog. Naargelang de maatvoering komen ze dus iets hoger of lager. Aangezien we de sokken zo nauw mogelijk willen laten aansluiten met de voetmaat, hebben we bewust niet voor 'one size fits all' gekozen." De Rio-sokken die we zelf konden testen (zie foto) bevestigen dit relaas. Ook na een paar wasbeurten behouden ze hun prima pasvorm en hun fraaie design. Zeker in combinatie met witte schoenen laten ze een onuitwisbare indruk na.

Benieuwd naar de #RideWithIcons-modellen van ISOCK, die verkrijgbaar zijn voor 16,95 euro? Meer info vind je via deze link. Voorts heeft ISOCK ook #RidetheClassics-kousen in huis, die een even bijzonder design hebben, maar niet gelinkt zijn aan specifieke renners.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.