Als alles een beetje meezit, vindt komend weekend het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende plaats. Erwin Vervecken trok met zijn crossfiets naar de kust en verkende voor ons het parcours met twee gezichten.

De voormalige wereldkampioen veldrijden gooide op de Hippodroom in Oostende zijn benen over zijn Specialized Crux en mocht al direct de gigantische brug, die de paardenrenbaan verbindt met het strand, over. De organisatie geeft de cijfers en die zijn niet mals. Het gevaarte is 135 meter lang en 8 meter hoog, met langs beide zijden een hellingsgraad van 21%. Aan een ziedende snelheid kom je zo in het zand terecht en dat zal er alleen maar gevaarlijker op worden naarmate er meer sporen worden getrokken, zo voorspelt Vervecken.

De moeilijkheidsgraad van de strandpassage zal grotendeels afhangen van hoe ver het zeewater komt, vermoedt hij. Er is namelijk maar een dunne strook die goed berijdbaar is en die ligt tegen de waterlijn. Hier kan dus gelopen of gefietst worden, naargelang de omstandigheden.

Om aan het andere deel van het parcours te komen, moet er opnieuw geklommen worden en deze keer is dat nog langer, want vanaf het strand is de beklimming 55 meter lang (vanaf de renbaan is dat 35 meter). In de Hippodroom ziet het parcours er compleet anders uit: bochtiger, golvend en met blijkbaar dezelfde brug als die waarop Erwin Vervecken wereldkampioen in Hooglede-Gits is geworden.

Bekijk zeker het filmpje bovenaan dit artikel van ons videokanaal ARRIVEE, het koerskanaal dat gerund wordt door Grinta! en Cycling, om een goed beeld te krijgen over de WK-omloop.

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!