Acht keer de Omloop Het Nieuwsblad, tien keer de Ronde van Vlaanderen, man van de streek, twaalf profseizoenen op de teller. Een betere gids dan Bert De Backer (36) voor onze vuurdoop op het parcours van de eerste Vlaamse voorjaarsklassieker konden we ons niet wensen. Met de wegkapitein van B&B Hotels p/b KTM vatten we onze nieuwe reeks 'Recon' aan, waarbij we telkens cruciale passages van een grote koers verkennen.

Vraag tien wielerliefhebbers wanneer het wielerseizoen voor hen écht van start gaat en zeker negen personen zullen de dag van de Omloop aanstippen. Sinds jaar en dag wordt er ongeduldig afgeteld naar de opener van het Vlaamse voorjaar. Na voorbereidingskoersen in Zuid-Europa, Australië en het Midden-Oosten luidt de Omloop immers het échte werk in. De eerste clash tussen de flandriens. Midden in de ruige Vlaamse Ardennen kan verstoppertje spelen niet meer. Hier vallen de maskers genadeloos af.

De driehoek Gent-Oudenaarde-Ninove mag je gerust een stukje fietshemel noemen. De wielergeschiedenis druipt van ronkende en oer-Vlaamse namen als Valkenberg, Jagerij, Kerkgate, Berendries en Vossenhol af. Het is bar koud en bijzonder mistig op zaterdag 9 januari, iets meer dan anderhalve maand voor het peloton zich hier op gang trekt. Om 7u45 geeft de thermometer -5 °C aan. Op de radio roept weerman Frank Deboosere op om verplaatsingen met de fiets te vermijden. De aanvriezende mist zorgt immers voor spekgladde wegen en een beperkt zicht.

Het telefoontje van Bert De Backer laat niet lang op zich wachten. Wijselijk stellen we onze rit met een paar uurtjes uit, in de hoop dat het gaat dooien. Gelukkig gebeurt dat ook. Stevig ingeduffeld fietsen we Bert omstreeks 11 uur tegemoet. Vanuit zijn woonplaats Lovendegem is hij naar de voet van de Kattenberg gefietst. Daar starten we onze mini-Omloop, waarbij we de zone verkennen waar de koers doorgaans wordt opengebroken voor het peloton naar het legendarische tweeluik Muur-Bosberg trekt. Hier en daar nemen we weliswaar een 'shortcut' of maken we een ommetje - het voordeel van op pad te zijn met een man van de streek. Met een gezonde portie nervositeit beginnen we eraan.

Lees het volledige artikel in de eerste editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!