De Omloop Het Nieuwsblad heeft in 2012 alle ingrediënten om er een beklijvende koers van te maken. Titelverdediger Sebastian Langeveld moet na een valpartij de strijdbijl begraven. Vooraan scheurt een groepje met grote namen zich af van het peloton.

We pikken in op 25 kilometer van de aankomst in Gent. Een groepje van vijf renners heeft zich losgerukt uit het peloton. Onder hen zijn drie landgenoten aanwezig: Tom Boonen, Dries Devenyns en Sep Vanmarcke. Ook Team Sky heeft twee pionnen mee met Mathew Hayman en Juan Antonio Flecha. Op veertien seconden situeren zich ex-wereldkampioen Thor Hushovd en Matti Breschel. Het peloton volgt al op ruim twee minuten.

KASSEIVRETEN OP DE LANGE MUNTE

Dries Devenyns neemt het heft in handen voor zijn kopman Tom Boonen. In volle finale zet de man uit Kwaremont zich soms meer dan een kilometer op kop. Zo houdt hij het tempo hoog en kunnen Hushovd en Breschel niet terugkeren. Sluitstuk van de kopgroep blijft geruime tijd Sep Vanmarcke. Uit de wind kan hij energie opsparen richting de kasseien van de Lange Munte. Is hij daar iets van plan?

Nog geen tweehonderd meter ver op de kasseien en jawel hoor, Vanmarcke zet zich op kop en gaat er met grote halen vandoor. Enkel Boonen en Flecha kunnen volgen, Devenyns en Hayman moeten de rol vooraan lossen. In de nieuwe kopgroep van drie is het nu Flecha die zich gedeisd houdt. Met nog negentien kilometer te gaan, komt er buiten een paar korte overnames geen versnelling uit de benen van de Spanjaard.

EEN TRIO RICHTING GENT

Nu de koppeltjes uit de kopgroep zijn, is het ieder voor zich. Topfavoriet Boonen beschikt over de beste kaarten. Een jonge Vanmarcke blijft echter ook enorm sterk na 200 kilometer en zijn ploegleider Eric Van Lancker geeft via een live interview aan dat hij in zeer goede doen is. Flecha houdt zich wat afzijdig, maar ook hij is niet van de traagste. Het drietal is aan elkaar gewaagd.

Met nog veertien kilometer op de teller is met honderd percent zekerheid te zeggen dat een van deze drie de overwinning mee naar huis neemt. Ondertussen worden Hushovd en Breschel gegrepen door het peloton. BMC voert onder leiding van Van Avermaet nog een forcing, maar het lijkt tevergeefs.

WIND TEGEN

We rijden de bebouwde kom rondom Gent binnen met de wind flink op de neus. De laatste vijf kilometer worden geen pretje voor de drie vooraan. Het tempo is er wat uit, dus kan het peloton op kousenvoeten dichterbij sluipen. De voorsprong bedraagt nog steeds ruim een minuut. Zowel Boonen, Flecha als Vanmarcke lopen nu op hete kolen. Niemand wil energie verspillen richting een onherroepelijke sprint. Of heeft iemand een late uitval gepland?

ULTIEME POGINGEN

Bam! Flecha neemt initiatief op twee kilometer van de finish. De Spanjaard perst alles eruit, maar Boonen en Vanmarcke blijven op het wiel zitten. Even temporiseren en de rust keert weer vooraan. Nou ja, rust, in zo'n nagelbijter van een finale is er helemaal geen rust, pure adrenaline giert door de lijven van de koplopers.

Boonen beslist om het link te spelen met een schijnmanoeuvre. Op papier is Flecha de traagste van de drie. Het is nu of nooit om nog een demarrage te plaatsen. Die blijft lang uit. Is het op bij de winnaar van twee jaar geleden? Onder de rode vod probeert Vanmarcke van kop af weg te rijden. Tevergeefs, want Boonen countert elke aanval.

De kilometers maken plaats voor meters nu. In het vizier van de vaste camera zet Boonen de sprint aan, van heel ver. Vanmarcke volgt Boonen, terwijl Flecha zijn meerdere moet herkennen in de twee Belgen. Jassen, vlassen, duwen en pompen, Vanmarcke langszij, erop en erover. Vanmarcke wint zijn eerste profkoers! De wedstrijd maken, de kopgroep uitdunnen; dan steel je de overwinning niet. Wat kan de West-Vlaming deze keer aanrichten in de Omloop?

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!