Niets is mooier dan een zalig zomertochtje in de natuur. Tot plots de horror toeslaat: jeukende ogen en een onophoudelijke niesbui, waardoor je al slalommend verder moet. Wat zorgt voor die allergische reactie en wat kan je doen om de klachten te verlichten? Heel wat, zo blijkt in ons julinummer!

"Hooikoorts is de reactie van je lichaam op allergenen die niet schadelijk voor je zijn. Deze allergenen zijn stoffen die in de lucht hangen en waarmee we dagelijks in contact komen. Een overgevoeligheid zorgt voor de gekende symptomen: een lopende of verstopte neus, jeuk in de neus, tranende ogen en een prikkeling in de keel", verduidelijkt dokter Jens De Decker. "De verschillende soorten allergenen zijn stuifmeelkorrels die van planten, bomen en grassen afkomstig zijn. Hoe hoger de concentratie in de lucht, hoe heviger de klachten."


INTELLIGENT IMMUUNSYSTEEM

Die wondere witte pluisjes langs de kant van de weg, ze zijn overal en iedereen ontwijkt ze. Maar het idee dat deze rakkers zonder twijfel de bron zijn voor je allergie is een grote misvatting. "Dat zijn zeker niet allemaal pollen. Eigenlijk zijn het zaden van de populier, de wilg of vruchten van de paardenbloem, en geen allergenen zoals velen denken. Tegen juli is het grootste deel van deze donsachtige pluisjes dan ook verdwenen. De echte stuifmeelkorrels, die wél vervelende symptomen kunnen veroorzaken, zijn quasi onzichtbaar. Je ademt ze in en ze komen in contact met je slijmvliezen. Dat kan zowel via de ogen, langs de neus als door de mond. Je immuunsysteem reageert daarop, en dat uit zich als zwelling of vochtproductie. Knap lastig, maar de meeste mensen kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten. Als je je training echter niet meer naar behoren kan afwerken, kan het uiteraard wel een negatief effect hebben op je prestaties. Maar je mag gerust voluit trainen, want hooikoorts is zonder gevaar."


INVLOED VAN REGEN EN WIND

Als je de luxe hebt om te kiezen wanneer je gaat trainen, dan moet je rekening houden met het weer. Bepaalde factoren hebben immers een grote invloed op de pollenconcentratie in de lucht. "Als het regent, komen de pollen die in de onderste lagen van de atmosfeer zweven naar beneden. Je ziet weleens gele kringen op auto's wanneer het geregend heeft. Dat zijn eigenlijk allergenen die zijn samengetroept. Na een langere periode van regen is de concentratie pollen veel lager, wat het fietsen aangenamer maakt voor mensen met een bepaalde allergie. Maar een geïsoleerde regenbui heeft eigenlijk het omgekeerde effect, want dan komen er net meer pollen naar de onderste luchtlaag."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...