Volgens onderzoek helpt dit populaire keukenkruid je lichaam af te koelen, waardoor je beter presteert in warme omstandigheden.

Munt is een van de meest gebruikte tuinkruiden, maar volgens wetenschappelijk onderzoek doet het kruid meer dan enkel je maaltijd of thee van extra smaak voorzien. Munt bevat namelijk de stof menthol, die zowel receptoren in de huid die gevoelig zijn aan koude als de zenuwuiteinden in de mond triggert. Wanneer die zenuwuiteinden in contact komen met menthol krijgen de hersenen het signaal dat het buiten aanzienlijk kouder is dan dat het in werkelijkheid is. 

Het verkoelende effect van menthol of supplementen met pepermunt wordt al langer bestudeerd, maar onderzoekers krijgen nu ook steeds meer en betere inzichten in de effecten van menthol op de sportprestatie. Topische (plaatselijke) menthol zorgt voor een verkoelend effect dankzij de veranderingen in de bloeddoorstroming naar de huid. Daarnaast zorgt de stof ook voor minder zweetverlies tijdens de inspanning. Zo blijkt uit onderzoek dat menthol de loopprestatie in warme en vochtige omstandigheden tot 6% verbetert. Een andere studie toonde dan weer aan dat enkel en alleen de mond spoelen met menthol het punt van uitputting bij wielrenners uitstelde met 9%

In de praktijk 

Wil je zelf het effect van menthol op je loopprestatie ervaren? Maak dan eens een waterinfusie met munt en gebruik daarvoor peper- of akkermunt uit de tuin. Mondwater met munt is niet meteen aangeraden, omdat die mondspoelingen vaak ook alcohol of gelijkaardige chemicalieën bevatten die de mond uitdrogen

Hou er bovendien rekening mee dat als je menthol consumeert (d.w.z. daadwerkelijk inslikt) je de dorstreactie kan beïnvloeden. De receptoren die onze veranderde osmolalilteit (een maatstaf voor water in het bloed) waarnemen, worden namelijk ook door menthol gestimuleerd, waardoor het dorstgevoel afneemt. Let er dus op om steeds voldoende te drinken om dehydratatie te voorkomen, ook al heb je geen dorst.

Wie het wil proberen, kan ook een kant-en-klaar-product kopen, zoals SIS Go Energy + Electrolyte Gel met citroen- en muntsmaak.

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!