Lopez wint, Dumoulin grijpt witte trui
Cor Vos
David Garcia Lopez heeft de etappe zesde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Hij kwam op La Redoute aan met twee seconden voorsprong op Zdenek Stybar en Maciej Paterski.
De eerste schifting werd al gemaakt tijdens de individuele tijdrit in Sittard, maar na de etappe in Aywaille moest het duidelijk zijn wie de echte kandidaten waren voor de eindzege. Met drie keer La Redoute deed de zesde etappe van de Eneco Tour zelfs een beetje aan Luik-Bastenaken-Luik denken. De afstand van 150 km was wel merkelijk minder dan 261,5 km in het voorjaar.

Het regende aanvallen in de openingsfase, maar alles bleef samen. Witte trui Lars Boom pakte bij de Eneco Bonificatiesprint wel twee belangrijke bonificatieseconden. Bradley Wiggins testte onderweg ook even zijn benen. De Brit kreeg echter geen vrijgeleide. Na 42 km raakten Stijn Vandenbergh, Pim Ligthart, Lieuwe Westra, Evan Huffman, Viacheslav Kuznetsov, Nick Nuyens, Maciej Paterski, Angel Madrazo, Jurgen Van Goolen en Gregory Habaux wel weg.

Enkele kilometers voor het oprijden van La Redoute gingen een pak renners tegen de grond. Het grootste slachtoffer was Taylor Phinney, die moest opgeven. Ook Philippe Gilbert en Tom Dumoulin waren betrokken bij de valpartij, maar konden weer verder.

Het plan van Omega Pharma-Quick.Step was duidelijk: de leiderstrui van Lars Boom aanvallen. Niki Terpstra en Kevin De Weert zorgden met stevige prikken voor een tempoversnelling. Het was De Weert die samen met Jesse Sergent en Ian Stannard weggereden. Uiteindelijk was het Tim Wellens die het langste met De Weert in de achtervolging bleef.

Ondertussen kraakte Lars Boom, maar Dumoulin slaagde erin om samen met enkele Astana-mannen weg te rijden van Sylvain Chavanel. De jonge Nederlander van Argos-Shimano deed zo een gooi naar de witte trui. Lars Boom slaagde er dan weer in om terug te keren in de groep met Chavanel en Gilbert. De witte trui kraakte echter net als Boom toen Chavanel en nieuwe prik uitdeelde.

De Fransman zat ook in een verloren positie, want de groep met Dumoulin had bijna een minuut op de groep Chavanel. Enkel Andriy Grivko en Zdenek Stybar leken de jonge Nederlander nog te kunnen bedreigen.

Vooraan wist Lopez nog net uit de greep van de achtervolgers te blijven, maar Stybar kwam toch nog over Paterski. De witte leiderstrui is wel voor Dumoulin. Chavanel verloor een halve minuut, voor Gilbert liep de achterstand al op tot meer dan anderhalve minuut. Lars Boom moest uiteindelijk meer dan twee minuten toegeven.