De Eneco Tour is vandaag te gast in het Brabantse Breda. André Greipel (Lotto-Soudal) zal na zijn vierde plaats in Bolsward uit zijn op een zoete revanche, maar eerst blikken we nog even terug op de eerste rit. Wat moet u onthouden?

Viviani dankzij pisteverleden

Elia Viviani spurtte in Bolsward naar de ritzege en leidersplaats. De Italiaan van Sky dankte zijn overwinning aan zijn ervaring op de piste. Met 14 Italiaanse en 5 Europese titels en 3 medailles op WK's oogt zijn palmares indrukwekkend. Die ervaring heeft me geholpen in de sprint. Het was een zenuwachtige finale, maar op zo'n moment weet ik perfect welke lijn ik moet kiezen en welk wiel ik moet volgen."

Lofzang voor Gouden Kilometer

Het peloton en de klassementsrenners kwamen net te laat om zich te mengen in de strijd om de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer. De vluchters maakten er echter een aardig spektakel van. Nathan Haas, die de twee Primus Checkpoints voor zijn rekening nam, was vol lof voor de intrede van de Gouden Kilometer in de World Tour.

"Voor onze ploeg is het een prioriteit om daar te scoren", aldus de Australiër van Cannondale-Garmin. "Het is zwaar maar heel interessant. Iedere keer is er een andere winnaar. Chapeau aan de organisatie. Dit is een uitstekende nieuwigheid en een meerwaarde voor onze sport. Het wielrennen moet zich steeds opnieuw uitvinden en de organisatie van de Eneco Tour slaagt erin om het boeiend te houden. De komende dagen zullen we er nog interessante gevachten zien tussen de klassementsrijders."

Van Poppel wil rijden voor Nizzolo ... en wordt 2de

Danny Van Poppel blaakt niet van het vertrouwen tijdens de ploegbespreking van Trek Factory Racing voor de start van de eerste etappe. "We rijden vandaag wel voor Nizzolo", geeft de 22-jarige Nederlander aan ploegleider Dirk Demol mee. In de finale zit de zoon van Jean-Paul plots in een positie met winstkansen. Ondanks een topsnelheid van 73,4 km/u moet Van Poppel de duimen leggen voor Viviani. Kan hij vandaag een plaatsje klimmen op de ladder? Zijn voorspelling tijdens diezelfde ochtendbespreking is alvast veelbelovend: "In een rittenwedstrijd word ik elke dag beter."