Sport.be

Andere sporten

Henin laat haar licht schijnen over het Belgische tennis en het vrouwencircuit

23.01.2020 | Erik Duchateau

Belga

Justine Henin heeft al een tijdje de tennisrackets opgeborgen, maar is voor het eerst sinds 2011 nog eens aanwezig op de Australian Open en dit als analist voor Eurosport. De voormalige nummer 1 van de wereld en zevenvoudig grandslamwinnares is perfect geplaatst voor een analyse.

Henin ziet in Melbourne een erg goede David Goffin (ATP 11) en Elise Mertens (WTA 17). "David en Elise dragen het Belgische tennis momenteel en dit op een zeer mooi niveau", begon Henin. "Kim en ik hebben destijds de lat erg hoog gelegd, maar het niveau van David hebben we in het mannentennis bijvoorbeeld nooit gehaald. Hij toont dat hij nog steeds kan verbeteren en voelt zich opnieuw beter op het veld. Grote titels winnen of de top-5 op de ATP-ranglijst halen wordt wel lastiger."

"Ook Elise kan haar tennis van de voorbije jaren bevestigen. Ze is geen verrassing meer op het circuit, maar toont juist stabiliteit. Om de echte top te bereiken zal ze nog meer risico in haar spel moeten leggen, meer moeten durven en haar limieten opzoeken."

En dan moet begin maart Kim Clijsters nog haar tweede comeback maken. De 36-jarige Limburgse start in het Mexicaanse Monterrey (2-8 maart) aan haar eerste tornooi in 7,5 jaar, na haar afscheid op de US Open in 2012. "Ik was natuurlijk enorm verrast met dat nieuws", ging Henin verder. "Er is zoveel tijd gepasseerd en ze heeft drie kinderen intussen. Maar ik kan me inbeelden dat haar liefde voor het tennis zo groot is. Het is haar volste recht dit te doen. Op het veld zal ze nooit haar kracht verliezen, maar explosiviteit en fysieke paraatheid zijn andere zaken."

"Ik weet niet of ze nog zal kunnen opboksen tegen speelsters als Barty, Osaka of Pliskova. Ik ken natuurlijk haar ambities ook niet, haar doelen. Voor mij is het alleszins geen optie. Mijn blessure aan de elleboog destijds was erg zwaar en zelfs na een nieuwe operatie is het onmogelijk opnieuw te beginnen. Ik heb het geluk gehad te kunnen verdergaan met mijn leven en ik ben heel gelukkig met mijn familie en mijn werk op de academie. Het is een heel ander leven dat ik altijd gewoon was op het circuit."

Na een analyse van het Belgische tennis wilde Justine Henin graag ook nog eens haar blik werpen op het internationale vrouwentennis. De intussen 37-jarige Henin toonde zich vooral enthousiast over thuisspeelster Ashleigh Barty. Henin, zelf winnares van de Australian Open en verliezend finalist in 2006 en 2010, begon met een positieve noot. "Ik schat het vrouwentennis een pak hoger in dan een jaar geleden. We zien met Barty, Osaka, Halep, Williams en Andreescu, die hier afwezig is, steeds dezelfde topspeelsters terugkomen. Er is bevestiging aan de top. Het is nu veel moeilijker voor een speelster van rond de veertigste of vijftigste plaats op de WTA-ranking om effectief een grandslamtornooi te winnen."

"Ik hou persoonlijk erg van Ashleigh Barty en niet enkel omwille van haar spel. Ook haar attitude en de manier waarop ze de dingen aanpakt is top. En ze kan fysiek nog sterker geworden. Ik kijk ook uit naar de ontwikkeling van Andreescu. Hopelijk blijft ze in de toekomst gespaard van fysiek ongemak."

De voormalige nummer 1 van de wereld stak ook nog eens de loftrompet over het tornooi zelf. "Ik ben hier als speelster altijd graag toegekomen en het is ook aangenaam terug te keren. Er is geen druk en je bekijkt alles vanaf de zijkant. De eerste dagen liep ik wel een beetje verloren, want er is veel veranderd. Ik heb hier natuurlijk ook heel veel mooie herinneringen. Mijn overwinning tegen Kim in 2004 is er natuurlijk, mijn eerste grandslamzege als nummer 1 van de wereld. Ik had voordien ook al Roland Garros en de US Open gewonnen en mijn carrière zat echt op een hoogtepunt. Maar er zijn ook kleine anekdotes die me ontroeren. Eenvoudige momenten, zoals mijn fysieke opwarmingen tijdens mijn finales die ik steeds deed in een ondergrondse parking. Dat was heel surreëel."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer