Sport.be

Algemeen

Geen zege, wel geel voor Boonen

04.07.2006 | Jan Mundus

Matthias Kessler kwam na een zinderende finale als eerste boven op de Cauberg en won zo de derde rit in lijn. Tom Boonen neemt dankzij de bonificatieseconden de gele trui over van Thor Hushovd.

Tom Boonen heeft de gele trui beet. (foto photonews)
In de derde rit in lijn trok de Tourkaravaan van Esch-sur-Alzette in Luxemburg naar Valkenburg in Nederlands Limburg. Tussendoor moesten ook drie hellingen op Belgische bodem getrotseerd worden. De aankomst lag even voorbij de Cauberg, beter bekend als aankomstplaats in de Amstel Gold Race.

In navolging van De La Fuente en Hernandez gisteren, trachtten Joly en Weening weg te springen in de openingskilometer, maar ze krijgen geen vrijgeleide van het peloton.

Een ontsnapping na vijftien kilometer had meer succes. Jens Voigt (CSC) koos het hazenpad en kreeg het gezelschap van José Luis Arrieta (AG2R), Christophe Laurent (Agritubel), Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) en Unai Etxebarria (Euskaltel). Voigt en co reden een maximale voorsprong van een goeie zes minuten bijeen.

De vijf koplopers overleefden de vier eerste hellingen, waarvan drie op Belgisch grondgebied. Jérôme Pineau kwam telkens als eerste boven en verzekerde zich zo van de bolletjestrui.

Inmiddels moesten Erik Dekker (Rabobank) en Fred Rodriguez (Davitamon-Lotto) er noodgedwongen de breu aan geven. Beide renners werden na hun valpartij naar het ziekenhuis afgevoerd. Wat later viel ook favoriet Alejandro Valverde uit de koers. De leider in de ProTour moest de Tour verlaten met een sleutelbeenbreuk.

Op twintig kilometer van de meet zat het spel op de wagen. Laurent ging er vandoor, Arrieta en Voigt volgden in zijn wiel. Op de Côte de Trintelen ontbond de Spanjaard Arrieta zijn duivels. Zijn twee medevluchters moesten de rol lossen. Arrieta werd uiteindelijk in volle finale opgeraapt door het peloton.

Matthias Kessler rook zijn kans en demarreerde op de Cauberg. Philippe Gilbert trachtte de Duitser van T-Mobile nog bij te benen, maar moest hem uiteindelijk toch laten gaan. Kessler hield stand en finishte voor zijn ploegmaat Rogers en Bennati.

Tom Boonen neemt de gele trui over van Thor Hushovd dankzij de bonificatieseconden aan de meet. Ook de groene trui komt op naam van de Balenaar, die vierde werd in de rituitslag.

Bekijk de video van de rit! 

Alle details over de Tour 

Mis deze events niet

Meer