Sport.be

Algemeen

Mercado na marathonvlucht

12.07.2006 | Steven Swinnen

De Spanjaard Mercado heeft de tiende etappe gewonnen na een lange vlucht. Hij troefde zijn kompaan Dessel af, die wel de gele trui overneemt van Honchar.

Cyril Dessel. (foto photonews)
Met de de Pyreneeën op het menu begon de Tour 2006 echt. De spurters nestelden zich diep in het peloton en het was kijken wie zou aanvallen in de rit met drie cols. De eerste helling was er een van derde categorie, de Col de Soudet kreeg het etiket buiten categorie toegemeten en op 40 kilometer van de streep trokken de renners over de Col de Marie-Blanque.

Het regende als vanouds aanvallen in de aanvangsfase. Ook de Belgen Merckx, Verbrugghe en Steegmans toonden zich. Na een uur wedstrijd kreeg een groep van dertien vrijgeleide, enkele namen: Voigt, Landaluze, Mercado, Isasi en Posthuma. T-Mobile bepaalde het tempo in het peloton, echt snel ging dat niet, aan de voet van de Soudet hadden de dertien al acht minuten voorsprong.

De Soudet bracht niet het spektakel dat te verwachten viel. Mercado en Dessel trokken er alleen op uit vooraan, T-Mobile bleef tempo rijden in het peloton, waar het nog altijd trager ging dan bij de koplopers. Het enige grote slachtoffer was Iban Mayo, die zwaar door de mand viel. Op weg naar de Col de Marie-Blanque groepeerden zeven renners zich in de spits van de wedstrijd: Mercado, Landaluze, Rinero, Vasseur, Dessel, Moreni en Isasi.

Op de laatste helling kregen we hetzelfde scenario. Mercado en Dessel waren de beste klimmers en reden ook nu weer hun concurrenten op achterstand. De twee bleven samen tot in Pau en het kwam tot een spurt. Mercado was sterker dan Dessel, die de gele trui pakt. Landaluze finishte als derde. 

Bekijk de video van de rit  

Alles over de Tour 

Mis deze events niet

Meer