Sport.be

Algemeen

Rasmussen wint, Landis breekt

19.07.2006 | Jan Mundus

Michael Rasmussen heeft de zestiende rit met aankomst op La Toussuire op zijn naam geschreven. Gele trui Floyd Landis was de grote verliezer van de dag. Hij kreeg tien minuten aan zijn broek en verliest het geel aan Pereiro.

Michael Rasmussen. (foto belga)
Deel twee van het Alpendrieluik ging de geschiedenisboeken in als de zwaarste etappe in de 93ste editie van de Ronde van Frankrijk. Na de passage op de Galibier (buiten categorie) moesten de Col de la Croix de Fer (eveneens buiten categorie) en de Col du Mollard (tweede categorie) getrotseerd worden. De aankomst van de zestiende rit lag bovenop de Toussuire (eerste categorie).

De aanvangsfase was niet van de poes. De 152 renners in koers kregen meteen de Col du Galibier voorgeschoteld, het dak van deze Tour (2.645 meter). Christophe Moreau was de eerste aanvaller van de dag, maar zijn vlucht droeg niet lang. Een ontsnapping met Michael Rasmussen had meer succes.

De Deen van Rabobank kreeg vrij spel na de mindere prestatie van Denis Menchov in de rit naar Alpe D'Huez en ging voluit voor de bolletjestrui. Rasmussen kreeg op de flanken van de Galibier het gezelschap van Sandy Casar (Française Des Jeux) en Tadej Valjavec (Lampre). In de achtervolging op het leiderstrio werd een groepje van veertien renners gevormd, met Rubiera en Popovych(Discovery Channel), Simoni (Saunier Duval) en Sinkewitz (T-Mobile) als belangrijkste namen.

Bekjk de video van de rit 

Op de flanken van de Col de la Croix de Fer liet Rasmussen zijn twee medevluchters achter. In de achtergrond jaagde CSC het tempo de hoogte in en raapte de achtervolgers één voor één op. Levi Leipheimer (Gerolsteiner) vond dat het in het uitgedunde peloton-Landis niet snel genoeg ging en glipte weg. Rasmussen reed solo naar de top en verzekerde zich zo van de bolletjestrui.


Na de doortocht op de Col du Mollard begon de Deen van Rabobank met een comfortabele bonus van zeven minuten op het peloton-Landis aan de slotklim naar La Toussuire les Sybelles. Op dertien kilometer van de top leek Denis Menchov even een kloofje te kunnen slaan met gele trui Landis, maar door toedoen van Mazzoleni (T-Mobile) kwam de Amerikaan samen met Klöden opnieuw aansluiten.

Bij een tweede prik - ditmaal van Carlos Sastre (CSC) - moest Landis wel afhaken. De gele trui kreeg uiteindelijk tien minuten aan zijn broek. Rasmussen voelde de hete adem van Sastre stilaan in zijn nek, maar hield toch stand. Sastre bereikte als tweede de top, op 1'41" van de Deen. Oscar Pereiro Sio werd derde op 1'54" en herovert de gele trui. De Spanjaard heeft in het algemeen klassement een bonus van 1'50" op Sastre.
De Tour van Rasmussen 

Alles over de Tour 

Mis deze events niet

Meer