Sport.be

Algemeen

Vino wint slotrit, Moreau eindwinnaar

17.06.2007 | Erik Duchateau

In Annecy is de Dauphiné Libéré geëindigd met een tweede etappezege voor Alexandre Vinokourov, de vierde ritoverwinning voor zijn Astana-ploeg. AG2R-kopman Christophe Moreau is de eindwinnaar.

Seeldraeyers en Gilbert in de aanval. (foto photonews)
Twee renners kwamen voor de start van de slotrit van Valloire naar Annecy nog in aanmerking voor de eindzege. Christophe Moreau en Cadel Evans. De Fransman startte met 14 seconden bonus op de Australiër van Predictor-Lotto. Met de Col de Tamié en de Col de la Forclaz op het programma lagen er zeker nog kansen voor Evans.

Beginnen deed de rit met de Col du Télégraphe... de afdaling weliswaar. Thor Hushovd gooide zich als een steen naar beneden en kreeg het gezelschap van zeven renners: de Spanjaard Egoi Martinez, de Duitser Fabian Wegmann, de Kazak Maxim Iglinsky, de Italianen Manuel Quinziato en Enrico Franzoi en onze landgenoten Kevin Seeldraeyers en Philippe Gilbert.

Meer dan 2'45" kregen de acht nooit. Aan de voet van de Forclaz was dan ook al duidelijk dat de vluchters het niet zouden redden. Seeldraeyers bood het langst weerstand, maar kon niet optornen tegen de frisse krachten uit de achtegrond. Eerst viel de Fransman Laurent Lefevre hem in de nek, daarna het peloton der favorieten.

PIEPOLI EN EVANS PROBEREN, LEIPHEIMER VALT

Toen Leonardo Piepoli daar de kop begon te trekken was ook het liedje van Lefevre uitgezongen. In het zog van de Italiaanse veteraan volgden Moreau, Evans, Zabriskie, Vinokourov, Kashechkin, RedondoContador, Leipheimer, Menchov, GustovBeltran en Valjavec.

Christophe Moreau viert met vrouw en kind. (foto photonews)
Piepoli was niet alleen de sterkste klimmer, maar ook de beste daler. Hij nam een handvol seconden voorsprong, maar op zeven kilometer van de meet werd hij gegrepen. Evans, die in de beklimming geen kans zag Moreau het vuur aan de schenen te leggen, probeerde het dan maar op de vlakke wegen richting Annecy, maar de Fransman zat meteen in zijn wiel.

De voor het klassement ongevaarlijke Leipheimer kon wel een kloof slaan, maar door een val aan een rotonde sloeg hij zichzelf uit koers. Vinokourov ontweek handig de fiets van de Amerikaan en snelde zonder omkijken naar zijn tweede ritzege. Op 37 seconden won de uit de achtergrond teruggekeerde Oscar Pereiro de sprint voor de tweede plaats. Evans werd derde.

In de eindstand heeft Moreau 14 seconden voorsprong op Evans en 1'27" op Kashechkin.

Mis deze events niet

Meer