Sport.be

Algemeen

Ricco spurt naar ritzege

11.05.2008 | Steven Swinnen

Op een loodzwaar parcours in Sicilië heeft de Italiaan Riccardo Ricco de tweede rit in de Giro gewonnen. Hij was de snelste spurter van het peloton op de zware slotklim in Agrigento.

Riccardo Ricco was de snelste. (foto belga)
Na de ploegentijdrit op zaterdag kon de Giro écht beginnen met een etappe van 207 kilometer tussen Cefalu en Agrigento. Met een golvend parcours en onder een warm lentezonnetje was de rit op maat gesneden voor geïnspireerde vluchters zoals daar zijn David Loosli (Lampre) en Jérémy Roy (Française Des Jeux). Het Zwitsers-Franse duo kreeg meteen een ruime voorsprong van bijna tien minuten bij elkaar gefietst.


Slipstream - met rozetruidrager Christian Vandevelde in de rangen - controleerde het tempo in het peloton. Na de eerste tussenspurt - gewonnen door Loosli - kwam er vooraan een kink in de kabel. De verstandhouding was compleet zoek en Roy weigerde nog om op kop te komen. Met een slakkengangetje liet het duo zich vreemd genoeg inlopen door het peloton. Daar zat hardrijder David Zabriskie niet meer bij, want de Amerikaan verdween met de ziekenwagen na een valpartij.

Na de hergroepering lag de koers stil tot in de laatste kilometers. Geen ontsnappingspogingen en ook tijdens de eerste doortocht op de slotklim bleven de toppers zitten. Bij de tweede keer klimmen legde LPR van Di Luca zo'n zwaar tempo op dat wegspringen lang geen optie was. Joaquin Rodriguez vertrok wel als een speer.

De Spanjaard leek het te gaan halen, maar viel vlak voor de finish stil. Riccardo Ricco was de sterkste spurter, voor Di Luca en Nibali. Franco Pellizotti (Liquigas) is de nieuwe rozetruidrager, met één seconde voorsprong op Vandevelde.

Mis deze events niet

Meer