Sport.be

Algemeen

Sanchez eindwinnaar

15.03.2009 | Bennie Luyten

Luis Leon Sanchez is eindwinnaar geworden van Parijs-Nice. De ritzege in de laatste etappe was voor Antonio Colom.

Luis Leon Sanchez. (foto belga)

Al snel reed een kopgroep van 25 man weg. Alberto Contador, die zaterdag door het ijs zakte en het geel moest afstaan Luis Leon Sanchez, wachtte niet tot volle finale om in de aanval te trekken. In een mum van tijd reed hij het gat met de uitgedunde leidersgroep dicht. Nadien kwamen vijf renners op kop, Caisse d'Epargne reed in functie van leider Leon Sanchez de ziel uit het lijf in deze geanimeerde rit.

CONTADOR HEERST

Tijdens de beklimming van La Turbie, de voorlaatste beklimming van de dag, bepaalde Contador het hoge tempo. Hernandez en Taaramae moesten er vooraan af. Zo bleven enkel Contador, Garcia Lopez (waakhond van Sanchez) en Casar vooraan over.  Nog voor de voet van de Col d'Eze versnelde Contador opnieuw. Casar moest er af. Wat later loste ook Garcia Lopez.

SCHLECK NOG OVER CHAVANEL

In de afdaling reden Schleck, Evans en Colom weg uit het pak. Colom en Schleck reden naar Contador toe. De rest volgde op een handvol seconden. Sylvain Chavanel kwam ten val en moest in volle finale zijn tweede plaats proberen te redden. Voor de ritwinst kwam het tot een sprint tussen Schleck, Colom en Contador. Colom haalde het. Voor Contador en Schleck. In de eindstand wipte Schleck in extremis nog over Chavanel naar een tweede plaats. Kevin Seeldraeyers verdedigde met verve zijn witte trui en was de beste jongere in deze Koers naar de Zon.

BINNEN DRIE JAAR DE TOUR WINNEN

"Ik had de aanval van Contador verwacht in deze etappe," zei de eindwinnaar achteraf. "Zoals ik de dag eerder had gedaan, heeft hij me verwittigd. Wij zijn twee grote vrienden naast de fiets, maar in een wedstrijd als deze is het elk voor zich."

"Voor mij is het grandioos om in een zo belangrijke wedstrijd en met een tegenstander als Contador te strijden voor de zege. Zelfs toen het verschil meer dan twee minuten bedroeg, was ik niet ongerust, want ik had mijn ploeg rond mij en ik wist dat ook het team van Frank Schleck zou rijden."

"In de komende Ronde van Frankrijk zijn Pereiro en Valverde de leiders. Ikzelf hoop binnen twee à drie jaar mee te strijden voor de zege in de Tour, " steekt Sanchez zijn ambitie niet onder stoelen of banken.


Mis deze events niet

Meer