Sport.be

Algemeen

Kruopis snelste onder de Menenpoort

27.05.2011 | Gert-Jan Weyters

De Litouwer Aidis Kruopis heeft in de Bank van De Post Ronde van België de belangrijkste zege geboekt uit zijn nog jonge carrière. Philippe Gilbert is de nieuwe leider.

Kruopis gaf iedereen het nakijken. (foto belga)

Na de woelige waaieretappe tussen Lochristi en Knokke-Heist besloot het peloton om de derde dag van deze Bank van De Post Ronde van België rustig aan te vatten. Al na zes kilometer glipten vijf renners weg. Marcus Burghardt, Jens Mouris, Niko Eeckhout, Luca Paolini en Koen Barbé kregen geen tegenstand van het peloton. Leider André Greipel liet zijn ploeg rustig het tempo bepalen zodat de vijf binnen schot bleven. Opvallend: Greipel zelf ging op zo een 45 kilometer van de finish zelf drinkbussen halen aan de volgauto voor zijn ploegmaats.

De situatie bleef status quo tot aan de tweede beklimming van de Monteberg. Philippe Gilbert plaatste een eerste versnelling. Tom Boonen en Bjorn Leukemans kropen in het wiel van Gilbert, maar er viel geen kloof. Tijdens de laatste passage op de Kemmelberg sprong Gilbert nog eens weg. Hij raapte de vluchters op en pikte de bonificatieseconden mee. Gilbert lost zo zijn ploegmaat André Greipel af als leider in het algemene klassement.

Op zo een 10 kilometer van de finish in Ieper koos Jelle Wallays voor de aanval. De youngster van Topsport Vlaanderen - Mercator hield stand tot drie kilometer van het einde. We kregen dus een spurt. Tom Boonen zette vroeg aan, maar zag Aidis Kruopis van Landbouwkrediet over hem walsen. De Litouwer hield Stefan Van Dijk en Pim Ligthart af. Een verrassende winnaar in het historische decor van Ieper.

AFSNIJDERS GEDEKLASSEERD

Opvallend: in volle finale slaagden vijf renners erin een kortere weg te nemen, ondanks de aanwijzingen van de politie. Dit ontging ook het oog van de wedstrijdleiding niet en dus werden de boosdoeners na lang beraadslagen gedeklasseerd.

De UCI bedacht Gorik Gardeyn, Guillaume Van Keirsbulck, Evert Verbist, Gaetan Bille en de Italiaan Luca Paolini ook nog eens met een boete van 100 Zwitserse frank. Dit wegens het niet naleven van het vooropgestelde parcours en het gebrek aan respect voor de koersdirectie.
 Mis deze events niet

Meer