Sport.be

Algemeen

Vijf spurters in de schaduw

23.06.2011 | Steven Verhamme

Het BK in Hooglede-Gits lijkt voorbestemd om op een massaspurt te eindigen. Tom Boonen is dan een van de favorieten, maar Cyclo Sprint voelde vijf 'minder evidente spurters' aan de tand over hun ambitie.

Eerst en vooral: is dat parcours echt zo weinig selectief als men zegt? Ja en nee... Achttien rondjes van 13,4 km, met telkens twee kleine klimmetjes.

De laatste honderden meters naar Hooglede-dorp lopen omhoog met een hellingspercentage van zo'n 5% en wat verderop ligt de 'beruchte' Gitsberg met 200 meter kasseien. Steil is het niet, maar de kasseien liggen er niet al te goed bij, wat voor afscheiding kan zorgen. En net voor de laatste bocht naar de finish staat een bord 'Land van Belofte'... Toepasselijker kan haast niet.

De start- en aankomststrook ligt op een brede weg met aan de rechterkant slecht asfalt en aan de linkerkant betonplaten. In het midden van de weg zullen de renners moeten uitkijken voor de overgang tussen de twee kanten die niet altijd even vloeiend is.

JENS KEUKELEIRE (COFIDIS)

"Het BK is redelijk belangrijk, omdat het altijd erg veel aandacht opzuigt. Het is ook altijd iets speciaals, en zeker dit jaar omdat Hooglede niet zo gek ver van bij mij thuis ligt. Dat speelt wel mee: ik zie het BK als een thuiswedstrijd. Parcourskennis is niet zo belangrijk: we rijden daar meer dan genoeg rondjes. We komen maar met vier Cofidis-Belgen aan de start. Dat verkleint onze kansen op een overwinning, maar anderzijds hoeven wij de wedstrijd ook niet te dragen. De anderen mogen het werk opknappen."

"Mijn favorieten voor het BK? We kunnen niet naast Gilbert kijken na zijn uitzonderlijk voorjaar. Devolder, dat weet iedereen: een vraagteken, maar als hij in vorm is, blijft hij de te kloppen man. Bij een massaspurt tip ik op Boonen. Nuyens en Van Avermaet zullen ook wel goed zijn, en alle Belgen die naar de Tour toewerken, zijn sowieso in vorm. Wie goed wil zijn in de Ronde van Frankrijk, moet er op het BK staan. Dat kan niet anders."

SVEN VANTHOURENHOUT (LANDBOUWKREDIET)

"Op het BK op de weg haalde ik al twee keer het podium en een paar keer de top tien. Het nationale kampioenschap is dus bijna altijd een meevaller. Geen toeval, want ik werk er dus elk jaar echt naartoe. Ik ken het parcours ook goed: ik kom daar haast wekelijks voorbij op training. Het is niet echt selectief, maar dat betekent niet dat het geen boeiende of spannende wedstrijd zou kunnen worden. Het weer zal zeker een rol spelen. Bij windstil en mooi weer wordt het gewoon rondjes draaien, maar als de wind vrij spel krijgt of als het regent, dan krijg je gegarandeerd harde koers. Als ik die dag in beeld kom en tot een eind in de finale kan meegaan, zal het wel goed zijn. En als ik de laatste 30 kilometer nog vooraan zit en kan meedoen voor een ereplaats, zou dat nog mooier zijn."

"Mijn favorieten voor het BK? Het hangt ervan af wie van het BK zijn doel maakt. Ik denk aan renners als Jürgen Roelandts en Greg Van Avermaet. Niet de állersnelste mannen, maar wel renners met een sprint in de benen. Mannen die kunnen overleven in een groep van 20 maar die het ook kunnen afmaken in een veel grotere kopgroep."

KRIS BOECKMANS (TOPSPORT VLAANDEREN - MERCATOR) 

"Het Belgisch kampioenschap is een wedstrijd waarvoor je altijd moet pieken, of het parcours je nu ligt of niet. Alleen uit eergevoel moet je voor zo'n driekleur knokken. Trouwens: ik rijd voor een Belgische ploeg die door de overheid wordt gesponsord. Voor mijn ploeg is dat BK dan ook superbelangrijk. We móéten in beeld komen. Een heel jaar in die trui rondrijden, dat is immers enorme publiciteit."

"Mijn favorieten voor het BK? Ik denk vooral aan Greg Van Avermaet, maar ik heb nog te weinig meegekoerst om de machtsverhoudingen in het peloton te kunnen inschatten. Ik zou niet weten wie momenteel goed is."

MICHAEL VAN STAEYEN (TOPSPORT VLAANDEREN - MERCATOR)

"Het BK is niet alleen een belangrijke maar ook een speciale wedstrijd. En de ploeg heeft in kleur onderstreept dat het BK dit jaar in Vlaanderen plaatsvindt. Omdat wij nu eenmaal een Vlaamse ploeg zijn. Het parcours is blijkbaar niet al te zwaar, wie weet kan ik dus wel meedoen voor de knikkers. Al hangt dat natuurlijk af van het wedstrijdverloop. Als de wedstrijd zwaar gemaakt wordt, komen automatisch de grote namen naar voren: mannen die wat ouder zijn en ervaring hebben in dat soort wedstrijden. Maar door het feit dat het niet superlastig is, kan het misschien een massasprint worden en dan wil ik toch wel meedoen voor het podium."

"Mijn favorieten voor het BK? Als het een zware koers wordt, zullen Boonen, Gilbert, Leukemans, Nuyens of Devolder er wel staan."

STEVEN CAETHOVEN (VERANDA'S WILLEMS - ACCENT)

"Belgische kampioenschappen zijn voor mij altijd een soort 'alles of niets': soms heel goed en soms een totale mislukking. Ik denk dat de omloop in Hooglede wel iets is voor mij. Niet zó lastig, maar het hoeft niet zwaar te zijn om er toch een pittige wedstrijd van te maken. Zeker als het tempo constant hoog blijft. Ik verwacht een wedstrijdverloop zoals in het BK van 2004 in Tessenderlo: daar was het parcours ook niet zo zwaar, maar lag alles toch uit elkaar. Ook in Hooglede zal de hele tijd doorgekoerst worden, daar kan je vanop aan."

"Mijn favorieten voor het BK? Gilbert hè. Die wil dan klaar zijn voor de Tour. Als Philippe zijn zinnen heeft gezet op het kampioenschap, dan zal er weinig aan te doen zijn. We gaan uiteraard wel proberen. (lacht) Voor mij is Gilbert de enige favoriet. Als je ziet hoe hij het voorjaar heeft gedomineerd? Bovendien heeft hij een heel sterke ploeg in steun."

Foto's: Tim De Waele & Gunther De Mey

Cyclo Sprint
De nieuwe Cyclo Sprint ligt vanaf dinsdag 28 juni in de winkel.
 

Mis deze events niet

Meer