Sport.be

Algemeen

Bono profiteert van tactisch steekspel

13.08.2011 | Gert-Jan Weyters

Matteo Bono heeft na een lange vlucht de vijfde etappe van de Eneco Tour gewonnen. In het peloton bleef het te lang windstil. Boasson Hagen blijft leider.

Matteo Bono hield stand in Genk. (foto cor vos)

De etappe met start en aankomst in Genk begon met een rotvaart. Al na 20 kilometer vielen er belangrijke seconden te rapen aan de eerste tussenspurt. Topfavorieten Edvald Boasson Hagen en Philippe Gilbert grepen naast de bonificaties. Ook na de tussenspurt viel het tempo niet meer stil. Het duurde lang eer enkele renners de goedkeuring kregen van het peloton om wat voorsprong te nemen. Artem Ovechkin, Sergey Renev en Matteo Bono waren de aanvallers van de dag. Veel voorsprong kreeg het trio niet. De maximale voorsprong was vier minuten.  Boasson Hagen liet zijn ploeg alles onder controle houden.

Net na de doortocht op de Slingerberg maakte BMC de koers hard. Greg Van Avermaet zette zich op kop van het peloton en het peloton brak in stukken. Sky nam echter het commando opnieuw over en het viel stil in het peloton. Met minder dan 20 kilometer te gaan stuurde Omega Pharma-Lotto enkele jongens mee in de vuurlinie. André Greipel moest net op dat moment lossen uit het peloton met een technisch defect. Na heel wat moeite kon hij toch terugkeren in het peloton.

Toch kwam er geen spurt in Genk. Zowel Sky als Omega Pharma-Lotto namen vrede met een rustige aankomst. Skil-Shimano zette nog wel een treintje op voor Kenny Van Hummel, maar dat kwam te laat. Bono haalde het in de spurt zeer vlot van Renev. Ovechkin deed nooit mee voor de overwinning. Tomas Vaitkus won op een handvol seconden de pelotonsspurt.  Edvald Boasson Hagen blijft leider.Mis deze events niet

Meer