Sport.be

Algemeen

Gilbert zet ook de GP Wallonie op zijn palmares

14.09.2011 | foto belga

Philippe Gilbert is de niet zo verrassende winnaar van de GP van Wallonië, de laatste wedstrijd die hij reed voor het WK. Op de Citadel van Namen kon opnieuw niemand zijn demarrage beantwoorden.

Philippe Gilbert: 'Het was David Tanner die achter mij zat en ik ken zijn gebreken, want hij is een trainingsmaat'
Een kopgroep van elf met onder andere een sterke Sander Armée, Stijn Vandenbergh, David Boucher en Yaroslav Popovych bleef lang voorop. De eerste drie daarvan waren ook de sterkste en zij bleven het langst voorop. Op 22 km van de meet werden ze bijgehaald door een nieuw gevormd groepje onder aanvoering van Thomas Voeckler, Yoann Offredo en Marco Marcato. Op 4 km van de streep was het verhaal van Armée en co voorbij.

Op de 2 km lange Citadel van Namen zette Edwig Cammaerts aan, maar hij kon zijn inspanning niet volhouden. Dan was het moment van Philippe Gilbert gekomen. Hij plaatste een eerste versnelling en er zat nog twee man in zijn wiel. Hij versnelde nog eens en daarna nog een keertje en de vogel was gaan vliegen. In iets meer dan 5u wedstrijd had hij weeral een nummertje toegevoegd aan de enorme reeks in 2011. Julien Simon was een verrassende tweede, Björn Leukemans moest tevreden zijn met de laagste podiumplaats. Met Bert De Waele (Landbouwkrediet) en diens ploegmaat Davy Commeyne eindigden er maar liefst vier Belgen in de top vijf.

Op de erelijst volgt Gilbert de Duitser Paul Martens (Rabobank) op. In 2006 was Gilbert al eens de snelste in de GP van Wallonië. Voor Gilbert was het na zijn overwinning van vrijdag in de GP Québec al de tweede overwinning van de week.

Philippe Gilbert verklapte het recept van dit nieuwe succes: "Ik heb gewacht op het steilste stuk om te demarreren. Iemand van Rabobank plaatste een ideale versnelling en ik kon doorzetten. Het was David Tanner die achter mij zat en ik ken zijn gebreken, want hij is een trainingsmaat. Het was emotioneel om hier te winnen, want ik reed ter ere van Yves Vanassche, de overleden zoon van de organisator François Vanassche."

Mis deze events niet

Meer