Sport.be

Algemeen

Gilbert: 'Ben niet traag in de spurt'

23.09.2011 | foto belga

Belgisch kampioen en veelwinnaar Philippe Gilbert start in de wegrit bij de eliterenners op het WK wielrennen als een van de grote favorieten. 'Fast Phil' liet op een persconferentie zijn licht schijnen over het WK.

Philippe Gilbert: 'Ik ben de beste van dit seizoen, dus ik zal me wel handhaven.'
"Alleen finishen wordt onmogelijk", vindt Gilbert. "Het is sowieso al moeilijk als je voor iedereen de te kloppen man bent. Bovendien is deze aankomstzone niet zwaar genoeg om weg te rijden van de rest". Alsof hij dit jaar niet de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, de Clasica San Sebastian, de GP van Quebec, een rit in de Tour en de twee Belgische kampioenschappen gewonnen heeft, kan de Waal zichzelf moeilijk topfavoriet voor dit WK noemen.
 
"Het is zelfs moeilijk om namen van de grootste kanshebbers naar voren te schuiven", gaat Gilbert verder. "Als je deelnemerslijst overloopt, kun je daar wel twintig namen uithalen met wie we rekening moeten houden. Maar kansloos ben ik natuurlijk niet. Ik pomp mezelf moed in met de kennis dat de beste renners op het einde toch altijd boven de rest uitsteken. Vermits ik duidelijk de beste ben van dit seizoen, zal ik me dus wel kunnen handhaven. Bovendien ben ik niet traag in de spurt. Dit jaar was ik in een massaspurt toch tweede achter Cavendish in Cap Fréhel en in de Ronde van Spanje heb ik ook al eens een massaspurt gewonnen. Om het zover te laten komen, moet ik zondag verstandig koersen en gefocust blijven op de gebeurtenissen tot in de finale."

De Belgen geloven in hun kansen zondag. (foto belga)
Met Greg Van Avermaet, Jürgen Roelandts, Nick Nuyens en Björn Leukemans heeft België sterke pionnen om favoriet Philippe Gilbert stressloos te laten fietsen en om de landen met de spurters onder druk te zetten. Hier kan ons land zeker bondgenoten vinden bij Frankrijk met Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler, Nederland met Lars Boom en Niki Terpstra en Zwitserland met Fabian Cancellara om de voornaamste te noemen.

"Zo moeten we het bekijken", zegt Nuyens. "Van Avermaet, Roelandts, Leukemans en ikzelf zijn niet kansloos als we met een groep weg geraken. Het is dan aan de landen met spurters om te fietsen. Zo moeten we ze proberen om ze af te matten zodat Gilbert op het einde meer  kans krijgt", aldus de winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Van Avermaet heeft zeker oren naar zo'n tactiek. "Ik ben sterk uit de zware Vuelta gekomen", zegt de winnaar van de Ronde van Wallonië. "Ik voel me klaar voor dit WK." Dat zegt ook Roelandts die met een zesde plaats in Hamburg en een vierde plaats in Montréal liet zien dat ook hij klaar is voor de opdracht. Voeg er Leukemans aan toe die al sinds de Ronde van de Limousin sterk fietst en zo komt België aan vier bliksemafleiders voor Gilbert.

Mis deze events niet

Meer