Sport.be

Algemeen

Cavendish pakt regenboogtrui

25.09.2011 | foto belga

Mark Cavendish is de nieuwe wereldkampioen. De Brit haalde het in Kopenhagen in de sprint voor de Australiër Goss. Greipel hield Cancellara nipt van het brons, Roelandts was als vijfde beste Belg.

De Britten vormden een hecht team. Cavendish maakte het karwei aan de finish af. (foto belga)

Na de start in het centrum van Kopenhagen volgde een aanloop van 28 kilometer naar het plaatselijke parcours in Rudersdal, waar in totaal zeventien ronden van elk 14 kilometer werden afgelegd. Al in de eerste ronde vormde zich een kopgroep van zeven die een maximale voorsprong van 8 minuten bijeen fietste.

Het peloton liet begaan, tot in de tiende ronde Johan Vansummeren en Olivier Kaisen samen met Paolini, Clarke en Offredo een tegenaanval opzetten. Het kwintet lukte de aansluiting met de zeven vooraan, maar het peloton was wel genaderd tot op een minuut.

Intussen mochten onder meer Greg Van Avermaet en titelverdediger Thor Hushovd een  kruis maken over hun ambities na een val in het midden van het pak. In de voorlaatste ronde werd met Anthony Roux de laatste van de elf vluchters gegrepen en mocht een fris trio het gaan proberen.

Thomas Voeckler, Nicki Sörensen en landgenoot Klaas Lodewyck bleven echter steeds in het vizier van het peloton en de mannen van Cavendish zorgden met nog 6 kilometer te gaan voor de hergroepering.

Een aanvalspoging kwam er niet meer en in een vrij chaotische sprint vond Cavendish toch het gaatje en greep het goud. Philippe Gilbert sprintte mee maar raakte niet verder dan de 17e plaats.

"In een hectische finale, waarin ik misschien wel tien keer bijna ten val kwam, zat ik tenslotte toch in het wiel van Cavendish. Maar toen kwam Matthew Goss me even insluiten, waardoor ik even moest inhouden en een tand terug schakelen. Daar verloor ik mijn kans op een medaille. Maar ondanks alles een dikke proficiat aan de Britse ploeg, die heeft toch fantastisch gereden", vertelde de 26-jarige Roelandts.

"We probeerde de koers zo hard mogelijk te maken, maar de Engelsen en de Duitsers hielden de wedstrijd de hele tijd onder controle. Toen ik er zeker van was dat wegrijden er niet in zat, heb ik Jürgen gezegd dat hij ook zijn kans moest gaan. We konden tenslotte beter met twee spurten in de hoop iets te halen. Een vijfde plaats van Jürgen is uiteindelijk niet slecht en het had zelfs beter gekund. Ik denk dat we eruit haalden wat mogelijk was", besloot Philippe Gilbert.

Greg Van Avermaet was de pechvogel in het Belgische kamp tijdens de WK-wegrit zondag in Kopenhagen. De renner van BMC werd na ongeveer 182 kilometer wedstrijd opgehouden door een val in het peloton en raakte, net als onder meer Thor Hushovd, nooit meer terug in het vooraan.

"Op tachtig kilometer van het einde gebeurde het", begon de Oost-Vlaming. "Ter hoogte van Villa Belgica lagen plots vijf à zes renners op de grond en ik kon ze niet meer ontwijken. Mijn fiets was fel  gehavend en ik moest lang wachten op een nieuwe, te lang. Ik raakte in een groep van een zestigtal renners met daarbij onder meer Hushovd, maar daar zat nooit genoeg snelheid om terug te keren."

"Op het moment dat het gebeurde, had ik nog geen trap te veel gegeven. Jammer dat dit me overkomt in mijn eerste WK, waarin ik niet eens heb afgezien."

Klaas Lodewyck was wel tevreden over zijn wedstrijd. In de finale trok de West-Vlaming nog mee ten aanval met Voeckler en Sörensen. "Ik ben blij dat ik me zo heb kunnen tonen en dat ik tot diep in de  finale heb kunnen doen wat van mij verwacht werd."

"Ik had twee sterke bondgenoten mee en vreesde alleen Voeckler een beetje, omdat ik zelf wat vermoeid geraakte. Daarom reed ik niet te fors meer mee, en hoopte dat uit de achtergrond Phil of iemand anders zou komen, wat jammer genoeg niet gebeurde."

 
WK wielrennen profs - Uitslag
1. Mark Cavendish (GBr)
2. Matthew Goss (Aus) op 0"
3. André Greipel (Dui)
4. Fabian Cancellara (Zwi)
5. Jurgen Roelandts (BEL)
6. Romain Feillu (Fra)
7. Borut Bozic (Slv)
8. Edvald Boasson Hagen (Noo)
9. Oscar Freire (Spa)
10. Tyler Farrar (VSt)Mis deze events niet

Meer