Sport.be

Algemeen

Zaugg wint verrassend de Ronde van Lombardije

15.10.2011 | Hans Van Puyenbroeck

De laatste klassieker van het seizoen werd verrassend gewonnen door de Zwitser Oliver Zaugg van Leopard Trek. Daniel Martin en Joaquin Rodriguez vervolledigen het podium. Geen Gilbert dus, die werd achtste.

Gilbert was altijd mee voorin, maar kon niet winnen. (foto belga)
Met de Ronde van Lombardije stond de laatste klassieker van het wielrennerseizoen op het programma. De grote vraag van de dag was of Philippe Gilbert nog een laatste keer kon winnen voor Omega Pharma-Lotto

Onze landgenoot Johan Van Summeren (Garmin-Cervélo) ging er na 40 km (nog voor de eerste klim - Valcava) vandoor samen met Omar Bertazzo (Androni Giocattoli), Andrea Pasqualon (Colnago-CSF Inox), Claudio Corioni (Acqua & Sapone), Yukiya Arashiro (Europcar) en Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi). Op 100 kilometer van het einde hadden ze nog een mooie voorsprong van bijna vijf minuten. 

In het peloton nam vooral Liquigas-Cannondale het voortouw. De helpers van Vincenzo Nibali leken echt een overwinning te willen forceren. Ze wilden duidelijk het tempo hoog houden om zo 'Phil' moe te maken voor de laatste klim van Villa Vergano. Gilbert kon niet rekenen op een uitgebalanceerd team om hem te helpen. Noch Vanendert, noch Van Den Broeck verscheen aan de start. In de kopgroep bleef Vansummeren voorin rijden. Een twintigtal kilometers verder namen de toekomstige ploegmakkers van Gilbert - BMC - de kop in het peloton. Greg Van Avermaet was één van de jongens die in het rood-zwart voorin reed. 

Astarloza en Vansummeren bleven de sterke jongens voorin en reden met z'n tweetjes weg van de rest. Yukiya Arashiro kon zich langzaam maar zeker terugwerken tot bij de twee mannen in vorm. Van Summeren bracht het trio over de Colma di Sormano met een voorsprong van net over de minuut op het peloton. 

IEDEREEN TEGEN GILBERT

Na Liquigas-Cannondale en BMC kwam nu Leopard Trek voorin rijden in het peloton. Luca Paolini vond het welletjes en voerde het tempo heel hard op om de koplopers in te halen in de afdaling. Hij slaagde in zijn opzet en kon zo samen met Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Pablo Lastras, Maurio Santambrogio, Christophe Le Mevel en Jakob Fuglsang tot bij Vansummeren en co rijden. Door die hoge versnelling ging het peloton versplinteren. 

Verschillende van de koplopers probeerden dan steken te geven om de nummer één van de wereld af te houden, maar Phil kon er steeds bijblijven. Met nog iets meer dan 50 kilometer te gaan bleef Nibali versnellen. Gilbert probeerde op zijn beurt van Fuglsang weg te rijden, maar die bleef wat profiteren van Gilbert's werk. Phil was niet sterk genoeg om Nibali in te halen. Paolini en co moesten de verschillende versnellingen ondergaan en haakten uiteindelijk af. Nibali kon dan toch wat afstand brengen tussen zichzelf en de Belgische kampioen en de Deen. Hij kon een twintigtal seconden uitlopen en ondertussen werden de twee achtervolgers ingehaald door de achtervolgers. 

NIBALI KAN NIET VOLHOUDEN

Domenico Pozzovivo en Giovanni Visconti zaten bij het groepje achtervolgers waar ook Phil, Fuglsang, Paolini en Le Mevel nog bijzaten. Nibali kon 40 seconden uitlopen en op dat moment leek Gilbert te willen wachten op het peloton om zo op Nibali in te lopen, maar de Italianen wilden daar in het begin niet van weten. Met 46 kilometer te gaan werden ze dan toch gegrepen door het peloton. Nibali kon met 40 kilometer te gaan een voorsprong van meer dan één minuut uitbouwen. 

In de afdaling ging Nibali nog meer uitlopen tot bijna twee minuten, maar dan gingen de jongens van Sky wat harder gaan rijden in het peloton om de voorsprong rond anderhalve minuut te houden. Na een aantal tunnels was iedereen verbijsterd om de voorsprong van Nibali, die amper een halve minuut meer was. Nibali stortte helemaal in en werd na een knappe solo ingehaald door het peloton.

VERRASSING

Van Avermaet startte de slotklim in derde positie, maar moest op een halve kilometer van de top lossen. Oliver Zaugg versneldde net voor de top en kon een vijftien seconden uitlopen. Gilbert kreeg het knaplastig in de laatste klim en kwam twintig seconden achter op Zaugg. Daniel Martin, Joaquin Rodriguez , Pozzovivo, Lloyd, Basso en Cunego gingen de Zwitser achterna en voor Gilbert leek het over and out. 

De Zwitser die nog geen wedstrijd op zijn naam had geschreven kon meteen genoeg uitlopen om deze grote rit voor zich te nemen. Zo nam Leopard Trek toch nog een grote prijs. Daniel Martin en Joaquin Rodriguez werden tweede en derde. Philippe Gilbert was de beste Belg en kwam als achtste over de finish. Van Avermaet moest tevreden zijn met een twaalfde positie. Ronde van Lombarije
1 Oliver Zaugg (Swi) 
2 Daniel Martin (Irl) 
3 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) 
4 Ivan Basso (Ita) 
5 Przemyslaw Niemiec (Pol) 
6 Domenico Pozzovivo (Ita) 
7. Giovanni Visconti (Ita)
8. Philippe Gilbert (Bel)
9. Carlos Betancur (Col)
10. Riccardo Chiarini (Ita)

Mis deze events niet

Meer