Sport.be

Algemeen

Arnaud Demare pakt rit, eindzege Boonen

10.02.2012 | Ward Bollen

Belga

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) heeft vrijdag voor de vierde keer in zijn carrière de wielerronde van Qatar op zijn naam geschreven.

De leiderstrui van de ex-wereldkampioen kwam in de zesde en laatste etappe niet meer in gevaar. De zege in de slotrit, over 120,5 km tussen Sealine Beach Resort en Doha Corniche, ging in een massasprint naar de Fransman Arnaud Demare (FDJ-BigMat). Hij klopte de Rus Denis Galymzyanov (Katusha) en de Australiër Mark Renshaw (Rabobank)

Wereldkampioen Mark Cavendish (Sky), winnaar van twee etappes, kwam in de sprint ten val. De Brit kon na enkele minuten bekomen wel zelf over de aankomststreep rijden. Tom Boonen (31) won in deze Ronde van Qatar twee ritten. Hij was eerder eindlaureaat in 2006, 2008 en 2009. Op de palmares volgt de Balenaar Mark Renshaw op. 

Aan de rondjes op de Corniche en de massaspurt was een uur fietsen op volle snelheid en aan 55,5 km voorafgegaan. Mede door het feit dat Gert Steegmans nog op de loer lag voor de derde plaats in het eindklassement. Een tussenspurt winnen was voldoende om Juan Antonio  Flecha voorbij te gaan. Een duel op het scherp van de snee ontwikkelde zich en ei zo na kwamen ze ten val maar Farrar won de spurt voor Steegmans en Flecha en daarna viel de wedstrijd stil. 

Het moment voor zeven renners om er vandoor te gaan: onze landgenoot Klaas Lodewyck in het gezelschap van Maarten Tjallingii, Tony Gallopin, Alan Marangoni, Jens Mouris, Mathieu Ladagnous en Matt Ojavee. Ze liepen tot twee minuten weg van de bende maar na tien plaatselijke ronden op de zonovergoten Corniche eindigde het toch met een massaspurt.

Laatste rit - Uitslag
1. Arnaud Démare (Fra/FDJ-BigMat) in 2u20:44
2. Denis Galimzyanov (Rus)
3. Mark Renshaw (Aus)
4. Roger Kluge (Dui)
5. Alexander Kristoff (Noo)
6. Tyler Farrar (VSt)
7. Daniel Oss (Ita)
8. Allan Davis (Aus)
9. Aaron Kemps (Aus)
10. Jens Debusschere

Eindstand
1. Tom Boonen (Omega Pharma - Quick.Step) 15u42:14
2. Tyler Farrar (VSt) 0:28
3. Juan Antonio Flecha (Spa) 0:33
4. Gert Steegmans 0:34
5. Tom Veelers (Ned) 1:00
6. Mark Cavendish (GBr) 1:05
7. Fabian Cancellara (Zwi) 1:06
8. Ramunas Navardauskas (Lit) 1:09
9. Aidis Kruopis (Lit) 1:10
10. Adam Blythe (GBr) 1:14

Mis deze events niet

Meer