Sport.be

Algemeen

Rabottini rondt lange solo knap af

20.05.2012 | Tom Van Aken

Belga

Matteo Rabottini leek in het slot van de vijftiende etappe van de Giro zege na een lange ontsnapping uit handen te geven. Maar hij won toch. Rodriguez is opnieuw leider in Italië.

Rabottini en Bonnafond gingen er al snel vandoor in de vijftiende etappe van de Giro. Zij sprokkelden in de aanloop naar de eerste en zwaarste helling van de dag, de Valico di Valcava, een bonus bij elkaar van maximaal acht minuten. In de klim liet de Italiaan de Fransman ter plaatse en begon aan een lange solo.

Ondertussen had Fränk Schleck er de brui aan gegeven. De Luxemburgse kopman van RadioShack-Nissan-Trek, zelf al invaller voor de geblesseerde Jakob Fuglsang, had te veel last van de rechterschouder om verder te doen.

Achter koploper Rabottini  vormde zich een groepje van een tiental renners. De best geplaatste daarbij was Damiano Cunego. De Italiaan van Lampre volgde in het klassement op amper 2'43" van roze trui Ryder Hesjedal. Cunego reed op een bepaald moment vijf minuten voor Hesjedal uit en zat dan ook virtueel (stevig) in het roze.

Boven op de tweede helling, de Forcella di Bura, was het gat tussen Cunego en het peloton echter al teruggelopen tot drie minuten. Rabottini hield wel knap stand. Ondanks een valpartij begon hij toch met een comfortabele voorsprong aan de slotklim.

Bij Cunego was het vet ondertussen van de soep. Van de achtervolgers zou Losada nog diegene zijn die het dichtst in de buurt van Rabottini zou komen. In het peloton schroefden de ploegmaats van Basso het tempo op, maar toen in de slotkilometers Joaquim Rodriguez een versnelling plaatste, moest iedereen, Basso incluis, passen. Rodriguez ging over alles en iedereen. Op vierhonderd meter van de streep kwam hij zelfs bij Rabottini die er aan leek voor de moeite.

Maar met een laatste krachtinspanning glipte de Italiaan van Farnese Vini mee in het wiel van Rodriguez en perste er nog een ultieme spurt uit. De dagzege was dan ook meer dan verdiend voor hem. Rodriguez was tevreden met de tweede plaats én een nieuwe roze trui. Thomas De Gendt hield ook knap stand. Hij kwam binnen op een dikke minuut van de winnaar. De Gendt is twaalfde in de stand op 3:16.

De laatste Giroweek begint maandag met een rustdag, dinsdag volgt de 16e rit over 173 kilometer van Limone Sul Garda naar Falzes.

Mis deze events niet

Meer