Sport.be

Algemeen

Quintana wint koninginnenrit Dauphiné

09.06.2012 | Tom Van Aken

Belga

Nairo Quintana heeft de koniginnenrit in de Dauphiné gewonnen. De Colombiaan van Movistar kwam alleen aan. Evans werd tweede, Wiggins blijft dankzij een sterke teamprestatie in het geel.

De zesde rit ging van Saint-Alban-Leysse naar Morzine en was 167,5 km lang met onderweg de Colombier en als slotklim de Joux Plane. De 22-jarige Quintana, eerder dit jaar al rit- en eindwinnaar van de Ronde van Murcia en twee jaar geleden primus in de Ronde van de Toekomst, versnelde op de slotklim uit een elitegroepje en reed daarna solo naar de streep in Morzine. De Colombiaan had aan de finish vijftien seconden voorsprong op Cadel Evans (BMC).

Bradley Wiggins (Team Sky) kwam tien seconden na Evans binnen in een groepje met daarbij ook Jurgen Van den Broeck (Lotto) en blijft leider. Andy Schleck (RadioShack) gaf vroeg in de etappe op. De Tourwinnaar van 2010, die in het klassement al ver was weggezakt, had te veel last van zijn valpartij in de tijdrit.

Een prachtprestatie van een veelbelovende jonge renner maar de prestatie van de dag kwam van leider Bradley Wiggins en zijn ploegmaats van Team Sky. Met drie bleven ze tot op de Joux Plane aan de zijde van de leider: Michael Rogers, Christopher Froome en Richie Porte.

Jurgen Van den Broeck, Cadel Evans, Pieter Weening, Vasil Kiryienka, Nairo Quintana en Haimar Zubeldia waren de enigen die konden volgen. Maar aan de vesting van de leider aanvallen moesten ze niet een seconde denken. Tony Martin, Wilco Kelderman en onder meer ook Luis Leon Sanchez werden door Team Sky uit de top van het klassement gekegeld waarin ze nu zelf met drie bij de eerste vier renners staan. Jurgen Van den Broeck finishte als achtste en is naar de vijfde plaats in het klassement geklommen.
 
De traditionele lange ontsnapping kwam al vroeg tot stand en bleef het grootste deel van de rit voorop. Brice Feillu (Saur-Sojasun) waagde zijn kans op de voorlaatste helling en bleef weg tot net voor de top van de slotklim. De rest van de kopgroep was er al eerder aan voor de moeite.

Zondag eindigt de Dauphiné met een etappe tussen Morzine en Châtel (124,5 km). Zonder ongelukken is een tweede opeenvolgende eindwinst van Bradley Wiggins in de Dauphiné binnen.

Mis deze events niet

Meer