Sport.be

Algemeen

Cavendish valt, Greipel viert

04.07.2012 | Steven Kins

Belga

André Greipel aasde op een revanche voor de verloren spurt tegen Cavendish, maar de wereldkampioen kwam een paar kilometer voor de meet ten val. De Duitser won wel de spurt. Cancellara blijft leider.

André Greipel (Lotto-Belisol) heeft de vierde etappe in de 99ste Tour de France gewonnen. Na 214 kilometer van Abbeville naar Rouen was de 30-jarige Duitser in een massasprint sneller dan de Italiaan Alessandro Petacchi en de Nederlander Tom Veelers.

Yukiya Arashiro, Anthony Delaplace en vreemde vogel David Moncoutie (die normaal enkel in de bergen aanvalt) sprongen al vroeg weg uit het peloton. De drie haalden een maximale voorsprong van 8'40" en hadden het geluk dat het peloton aan een gezapig tempo bleef rijden. Op het laatste klimmetje voor de meet, dat niet meetelde voor het bergklassement, werden ze ingerekend. Daar probeerden onder andere Philippe Gilbert en Sylvain Chavanel nog een aanval op te zetten, maar ver raakten ze niet.

Op iets minder dan drie kilometer van de meet was er weer chaos na een zware val in het peloton. Onder andere Mark Cavendish, Bradley Wiggins (de twee kopmannen bij Sky) en Robbie Hunter lagen erbij. Lotto-Belisol liet het niet aan het hart komen en trok de spurt aan voor André Greipel. Jürgen Roelandts en Greg Henderson zetten de Duitser perfect af en die kon deze keer wel het werk afmaken. Hij had een ruime marge op Alessandro Petacchi, Tom Veelers, Matt Goss en Peter Sagan, die weer mooie punten sprokkelt in de strijd voor het groen. Kris Boeckmans werd achtste.

De 31-jarige Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan-Trek) behoudt de gele leiderstrui en Wiggins blijft tweede. Al moet de Brit wel afwachten hoeveel last hij ondervindt van de gevolgen van die late val. Gelukkig gebeurde die net binnen de laatste drie kilometer, zodat hij en ook Cancellara - die enkel werd opgehouden - geen tijd verliezen.

Mis deze events niet

Meer