Sport.be

Algemeen

Cavendish sprint iedereen naar huis

20.07.2012 | Rik Thaens / Ward Bollen

Belga

Een uiterst spannende 18de Touretappe draaide in extremis uit op een massasprint. Daarin stond geen maat op Mark Cavendish, die zijn collega-sprinters achterliet en enkele vluchters nog voorbijvloog.

De 222,5 km lange rit tussen Blagnac en Brive-la-Gaillarde was de laatste kans voor vluchters om hun slag te slaan in deze Tour en dus regende het vanaf het startschot weer ontsnappingspogingen. Na 60 km kwamen Nick Nuyens (Team Saxo Bank) en Yukiya Arashiro (Team Europcar) als eersten boven op de côte de Saint-Georges (3de cat), de eerste klim van de dag, als overblijvers van een vlucht die net daarvoor opgezet was.

De twee kregen al snel opnieuw het gezelschap van veertien metgezellen, onder wie de Belgen Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) en Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM). Verder ook onder andere David Millar (Garmin-Barracuda), Edvald Boasson-Hagen (Sky Procycling), Karsten Kroon (Team Saxo Bank), Alexandre Vinokourov (Astana) en Rui Costa (Movistar), die als 18de de best geklasseerde renner in de kopgoep was.

De zestien kregen maximaal 3'30 voorsprong, maar vooral onder aanvoering van de renners van Omega Pharma-Quick Step werd die kloof geleidelijk aan gedicht. Even was er opschudding in het peloton toen een hond onder andere Philippe Gilbert ten val bracht. Onze langenoot ging even verhaal halen bij de eigenaar van het beestje, maar kon vervolgens snel zijn weg verder zetten.

Roy, Hansen, Nuyens, Vinokourov en Paolini probeerden het in de slotfase. Nuyens en Roy moesten afhaken, maar Luis Leon Sanchez, Klöden en Roche kwamen aansluiten vanuit het peloton. De zes hielden lang stand.

Het kwam tot een massaspurt, al werden de laatste vluchters pas in de slotmeters gevat. Cavendish reed zelf op indrukwekkende wijze het laatste gaatje met de vluchters dicht en liet zijn concurrenten  ruim achter zich. De Australiër Matthew Goss werd tweede, de Slovaakse groenetruidrager Peter Sagan derde.

De Brit Bradley Wiggins, die zijn gele trui behield, reed in de slotkilometer zelf nog op kop om het tot een massaspurt te laten komen. Daarin stond duidelijk geen maat op zijn ploegmaat Cavendish. Zaterdag werken de renners een individuele tijdrit over 53,5 km tussen Bonneval en Chartres af.

Mis deze events niet

Meer