Sport.be

Algemeen

Thomas Voeckler wint zesde etappe in Dauphiné

07.06.2013 | Ward Bollen

Belga

De Fransman Thomas Voeckler (Europcar) heeft vrijdag de zesde rit in het Critérium du Dauphiné (Fra/WorldTour) op zijn naam geschreven. Onze landgenoot Seeldraeyers eindigde als derde.

De Fransen hadden nog geen rit gewonnen in het Criterium van de Dauphiné Libéré en Thomas Voeckler had van het hele jaar zelfs nog niet gewonnen. Daar heeft de lieveling van het Franse  publiek vrijdag in Grenoble verandering in gebracht. 

Voeckler sprintte aan het einde van de zesde etappe sneller dan zijn medevluchters Jose Herrada, Kevin Seeldraeyers en Egor Silin. In de spurt voor de vijfde plaats moest Gianni Meersman de duimen leggen voor Edvald Boasson Hagen. In het puntenklassement telt hij daarmee veertien punten meer dan leider Christopher Froome. Maar met in het weekend nog twee aankomsten bergop, wordt het moeilijk voor de West-Vlaming. Het klassement onderging geen wijzigingen.

Een korte rit over geaccidenteerd parcours werd het met desondanks toch een razendsnelle start. Daarom geraakten Juan Antonio Flecha, Assan Bazayev en Bartosz Huzarski slechts aan km 46 weg. Tijdens de beklimming van de Col du Barioz werden de drie naar het achterplan verwezen en kwamen Thomas Voeckler, Jose Herrada, Alexandre Geniez, Mikel Nieve, Egor Silin en onze landgenoten Kevin Seeldraeyers, Thomas De Gendt en alweer Tim Wellens in de spits. 

Seeldraeyers ging zowel op de Col du Barioz, de Col des Ayes en de Col des Mouilles als eerste over de top en hij was daarna ook nog sterk genoeg om de versnelling van Herrada te beantwoorden op zowat 30 km van de finish. Zijn ploegmakker Silin deed dat net als Voeckler ook en weg waren de vier, recht naar Grenoble. 

Het was tevergeefs wat Sylvain Chavanel en Tony Martin nog deden om het peloton terug te brengen zodat Meersman voor de ritwinst zou kunnen spurten. Silin en Seeldraeyers probeerden om beurt nog Voeckler te verschalken maar de Fransman liet zich niet in de luren leggen en won.

Mis deze events niet

Meer