Sport.be

Algemeen

Boonen derde in San Luis

23.01.2014 | Bart Peeters

Belga

Tom Boonen was dicht bij een eerste zege in 2014. In de tweede etappe van de Ronde van San Luis moest de kopman van Omega Pharma-Quick.Step echter de Italianen Giacomo Nizzolo en Francisco Ventoso laten voorgaan.

Terwijl de temperatuur andermaal de veertig graden bereikte, mochten vijf renners al kort na de start wegrijden uit het peloton. De Fransman Clement Koretzky was de enige Europeaan en had het gezelschap van de Argentijnen Julian Barrientos en Juan Curuchet, de Chileen Patricio Almonacid en de Uruguayaan Ignacio Maldonado. Met Ruben Ramos kwam even later nog een derde Argentijn aansluiten.

Hun maximale voorsprong bereikten ze op de Alto Paso Grande, de enige echte beklimming van de dag na goed vijftig kilometer, en bedroeg iets meer dan vijf minuten. Op iets meer dan vijftig kilometer van de finish werden de vluchters echter gegrepen.

In de finale glipten Dani Diaz, Marco Marcato, Alfredo Lucero en Pieter Weening weg uit het peloton, maar de veertig seconden voorsprong op twintig kilometer van de aankomst bleken niet voldoende om voorop te blijven. Mark Cavendish trok de sprint aan voor Boonen, maar die kon de sterke Nizzolo niet afhouden.

De 27-jarige Amerikaan Philip Gaimon (Garmin-Sharp), maandag winnaar van de openingsetappe, behield de leiderstrui. Hij heeft 1'47 voor op de Antilliaan Marc De Maar en 3'56 op de Australiër Christian Meier. Jurgen Van den Broeck is met een 22e plaats op 4'55 beste Belg.

Ik ben iets te vroeg op kop gekomen", reageerde Tom Boonen na zijn derde plaats. "Mark trok de sprint perfect aan en hij had nog wat over, maar toch had ik het gevoel dat het niet snel genoeg ging. Ik denk dat ik gewoon te gretig was."

"Toen ik vol in de wind kwam, voelde ik dat ik het in de laatste dertig meter ging verliezen. De laatste vijf seconden van de race heb ik mijn benen opgeblazen. Ik ben al blij dat ik voor de overwinning mee kan spelen, maar als je al die inspanningen doet, wil je meer dan een derde plaats."

Mis deze events niet

Meer