Sport.be

Algemeen

Dubbelslag voor Gilbert

21.06.2014 | Niels Rouvrois

Belga

Philippe Gilbert heeft de vierde etappe in de Ster ZLM Toer gewonnen. De Belg van BMC kwam solo aan op La Gileppe en neemt ook de leiderstrui over van Marcel Kittel (Giant-Shimano).

Na 186,7 kilometer van Verviers naar La Gileppe finishte de 31-jarige Gilbert met een kleine voorsprong op Tim Wellens en de Duitser Paul Martens. Kort na de start vormde zich met Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Wout Van Aert, Timo Roosen en Huub Duijn een eerste kopgroep. Dries Hollanders en Nicola Testi repten zich naar de vijf toe.

Met zeven namen ze een maximale voorsprong van 3'25" op het peloton. Na de vijfde beklimming van de dag, op 52 kilometer van de eindmeet, spatte de kopgroep uiteen. Wat verder volgde de algemene hergroepering. Nog voor het aansnijden van de twee plaatselijke ronden, van elk 16,4 kilometer, ging Stijn Steels aan de haal. Hij kreeg de steun van Julien Vermote, Lars Ytting Bak en Jarno Gmelich Meijling.

In volle finale smolt echter alles samen en in de daaropvolgende sprint was Gilbert iedereen te snel af. Zondag valt het doek over de 28e editie van de Ster ZLM Toer. De renners werken dan een rit af tussen Gerwen en Boxtel over 173,7 kilometer. Gilbert begint eraan met een voorsprong van 12 seconden op Wellens. Gianni Meersman is op 18 seconden derde.

"De Ster ZLM Toer is pas zondag gedaan", verklaarde Gilbert achteraf. "Ik probeerde het samen met mijn teamgenoten als eens op Le Rosier, op 80 kilometer van de eindmeet, maar toen lukte het niet. De wind blies daar uit een totaal verkeerde richting, waardoor het hele pak weer samen kon komen."

"Maar ik heb nooit gepanikeerd, want ik wist dat er nog mogelijkheden waren. Op een iets kortere klim gooide ik nog eens een bommetje, maar daar was de lastigheidsgraad net iets te klein om een kloof te slaan. Ik moest dus alles op alles zetten op de slotklim, met succes. Het is waar dat ik in 2009 en 2011 deze etappe telkens won. En ja ik behaalde daarna steeds de eindzege in deze rittenkoers."

Mis deze events niet

Meer