Sport.be

Algemeen

Gilbert geeft eindzege niet meer weg

22.06.2014 | Jesse Broekx

Belga

Philippe Gilbert (BMC) heeft in het Nederlandse Boxtel de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De eindzege van de voormalige wereldkampioen kwam in de slotrit niet meer in gevaar.

De Duitser André Greipel (Lotto-Belisol) was in de vijfde en laatste etappe, over 173,7 kilometer tussen Gerwen en Boxtel, de snelste in de massasprint. Hij bleef de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin-Sharp) voor.

Philippe Gilbert legde zaterdag, toen een rit door de Ardennen op het programma stond, de basis voor zijn eindzege door de Duitser Marcel Kittel uit de leiderstrui te rijden.

Al vrij snel in de wedstrijd trokken Iljo Keisse en de Nederlander Brian van Goethem in de aanval. Zij mochten tot maximaal 4:50 voor het peloton, waarin de mannen van BMC met leider Philippe Gilbert in hun rangen het tempo regelden, uitrijden.

Na de bevoorradingszone werd de snelheid in de grote groep stelselmatig opgedreven en zo kon het leidende duo de twee resterende plaatselijke ronden, van elk 19,1 kilometer, aanvatten met een voorsprong van 2:00.

Met nog negen kilometer voor de boeg werden Iljo Keisse en Brian van Goethem echter weer ingelopen en maakte het peloton zich op voor een massasprint. Daarin haalde André Greipel het voor Tyler Farrar, die voor de derde keer genoegen moest nemen met de dichtste ereplaats in deze rittenkoers.

De 31-jarige Philippe Gilbert is, net als in 2009 en 2011, de eindlaureaat en volgt op de erelijst de Nederlander Lars Boom op. Op de tweede plaats in het algemeen klassement staat Tim Wellens en Gianni Meersman is derde, wat dus meteen een volledig Belgisch podium opleverde.

Mis deze events niet

Meer