Sport.be

Algemeen

Valverde maakt het verschil bergop en bergaf

02.08.2014 | Erik Duchateau

Belga

Alejandro Valverde heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Clasica San Sebastian gewonnen. De Spanjaard maakt het verschil tijdens de beklimming én afdaling van de Bordako Tontorra. Jelle Vanendert was de beste Belg.

Toen Amets Txurruka nog voor Euskaltel reed, maakte de Bask naam en faam in de Ronde van Frankrijk door zijn ongebreidelde aanvalslust. Het leverde hem in 2007 de prijs van de strijdlust op. Anno 2014 rijdt de inmiddels 31-jarige Txurruka bij het kleine Caja Rural en het aanvallen is hij daar niet verleerd...

Txurruka zette in de 34ste editie van de Clasica San Sebastian na 27 km een solo op, die hij 132 km lang volhield. Movistar en Orica-GreenEdge zorgden ervoor dat zijn voorsprong niet boven zes en een halve minuut uitsteeg. De Spaans-Australische coalitie reed tijdens de tweede beklimming van de Jaizkibel het laatste gaatje dicht.

BAKELANTS IN DE AANVAL

Na de Jaizkibel, op ruim 50 km van de meet, vormde zich een kopgroep van 7 met daarbij Jan Bakelants. Zijn metgezellen waren Giovanni Visconti, Matteo Montaguti, Alessandro De Marchi, David Lopez Garcia, Laurens Ten Dam en Alberto Losada. Meer dan een minuut kregen ze nooit en op de flanken van de Alto Arkale waren Bakelants en co eraan voor de moeite door het achtervolgingswerk van Trek.

GILBERT EN SAGAN GEVEN OP

30 km was er nog te rijden toen en Philippe Gilbert en Peter Sagan waren op dat moment al lang 'out of the race'. Onze landgenoot, die eerder deze week door een virus fofait moest geven voor de Ronde van Wallonië, gaf er al na 70 km de brui aan. Sagan hield het 140 km vol, maar kneep toen ook de remmen dicht. Dat deed Andriy Grivko niet. De Kazak reed na de aanval van Bakelants 17 km voor het peloton uit, maar werd op 13 km van de finish weer ingerekend.

NIEUWE KLIM METEEN BESLISSEND

Het tempo in het peloton lag heel hoog in de aanloop naar de Bordako Tontorra, een nieuw bergje in volle finale van de Clasica San Sebastian. Op de  2,5 km lange klim, die een gemiddeld stijgingspercentage van 9% heeft, opende Alexander Kolobnev de debatten, maar de Rus van Katusha blies zichzelf op. Mikel Nieve nam over, maar hij werd kort voor de top voorbijgevlogen door Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde.

In de afdaling kon Nieve samen met Adam Yates en Bauke Mollema het gat dichten zodat een kopgroep van vijf ontstond. Maar Valverde wilde niet op de sprint gokken en daalde vol risico. Yates ging daar niet goed mee om en smakte in een bocht tegen het asfalt. Op het vlakke, 3 km van de meet, had Valverde 10 seconden voorsprong op Rodriguez, Nieve en Mollema.

TWEE BELGEN IN TOP-10

Valverde hield stand en won zo na 2008 voor de tweede keer de Clasica San Sebastian. Mollema versloeg Rodriguez en Nieve in de sprint om de tweede plaats. Op 26 seconden werd Tony Gallopin, de winnaar van vorig jaar, vijfde voor zijn ploegmaat bij Lotto-Belisol, Jelle Vanendert. De tweede Belg in de top-10 was Greg Van Avermaet met een achtste plaats.

Na zijn tiende zege van het seizoen is Valverde de nieuwe leider in de UCI WorldTour. Eerder dit jaar won de kopman van Movistar drie etappes en het eindklassement in de Ruta del Sol, de Ronde van Murcia, de Roma Maxima, de GP Miguel Induarain, de Waalse Pijl en het Spaans kampioenschap tijdrijden. In Luik-Bastenaken-Luik werd hij tweede en in de Ronde van Frankrijk vierde. 

Mis deze events niet

Meer