Sport.be

Algemeen

Pozzovivo wint derde etappe, Rolland nieuwe leider

25.03.2015 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Italiaan Domenico Pozzovivo heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Fransman Pierre Rolland neemt de witte leiderstrui over van de Pool Maciej Paterski.

Na 156,6 kilometer met start en aankomst in Girona had Pozzovivo drie seconden voorsprong op de Colombiaan Rigoberto Uran en de Ier Daniel Martin. De Spanjaard Alberto Contador werd vierde. De rit werd aangevat met een minuut stilte naar aanleiding van de vliegtuigramp van dinsdag in Frankrijk. Na amper zeven kilometer koers versnelde het drietal Julian Alaphilippe, Pavel Kochetkov en Tsgabu Grmay. Onder impuls van de renners van CCC en Movistar werd deze vlucht echter zeer snel tenietgedaan.

Net voor de eerste beklimming van de dag, de Alt de Romanya na 39 kilometer koers, waagden Luis Mas en Benoit Jarrier hun kans. Zij kregen wat verderop het gezelschap van Leonardo Duque, Thomas Danielson, Mattia Catteno en Rudy Molard. Achterin kreeg leider Maciej Paterski het lastig, de Pool moest halfkoers tijdens de eerste beklimming van de Alt dels Angels (1e cat.) de grote groep even laten rijden. Bij de leiders ontdeden Danielson, Molard en Duque zich op die bult van hun metgezellen. In het peloton bepaalden de renners van Tinkoff-Saxo het tempo. Met nog 43 kilometer te rijden smolt alles samen.

Alejandro Valverde, winnaar van de tweede rit, kwam iets verderop ten val. De Spanjaard werd opgewacht door zijn teamgenoten, sloot aan maar moest er daarna onherroepelijk af.

Op de laatste beklimming van de Alt dels Angels ontstond een leidersgroep van vijf renners met Contador, Richie Porte, Fabio Aru, Uran en Pozzovivo. In de afdaling konden Andrew Talansky en Martin nog aanhaken bij de kopgroep. Op twee kilometer van de finish trok Pozzovivo in de aanval. Zijn concurrenten konden hem uiteindelijk niet meer inhalen.

Mis deze events niet

Meer