Sport.be

Algemeen

Deel 5: Nog 18 dagen - Buenos Dias, Mexico!

29.03.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

In de aanloop naar de werelduurrecordpoging geeft Lotto Soudal twee keer per week een inkijk in de voorbereiding van Victor Campenaerts. Enerzijds vertelt Victor over de aanloop, anderzijds gaan we telkens dieper in op een specifiek thema.

Victor Campenaerts: "Vliegen met Freddie Mercury"

"Dinsdagavond heb ik doorgebracht bij Fanny in Dottenijs, een klein half uurtje rijden van het station van Rijsel, waar ik woensdagochtend om 8u03 de TGV moest nemen naar luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Stipt om 11 uur steeg de vlucht richting Mexico City op, een trip van ruim twaalf uur. Ik kwam daar aan om 16u20 lokale tijd - het tijdsverschil met België bedraagt zeven uur - en moest ruim vijf uur wachten vooraleer ik de binnenlandse vlucht kon nemen naar Aguascalientes. Het was middernacht toen ik aankwam in ons gehuurde huis, waar ik een rondleiding kreeg. Er is een suite in het huis, 'uiteraard' gereserveerd voor de atleet, met een ongezien groot king size bed, waar ik de eerste nacht heb in doorgebracht. Maar de tweede nacht moest ik in mijn hoogtetent slapen, en wat bleek? Die paste niet over het reusachtige bed, dus ik moest willens nillens mijn kamer afstaan en naar een kleinere kamer en bed verhuizen."

"De vlucht naar Mexico is voorspoedig verlopen. De ploeg had een ticket in business class geboekt, wat het reizen heel wat comfortabeler maakt. Ik heb geprobeerd om niet veel te slapen, om de jetlag gemakkelijker te verteren. En op het vliegtuig heb ik een plaatsje gevonden om een sessie core stability te doen om te tijd te doden en mij nuttig bezig te houden. Ik heb ook twee films bekeken. Ocean's 8 vond ik gewoontjes, maar Bohemian Rhapsody was eigenlijk leuker dan verwacht. Het verhaal van Freddie Mercury die ondersteund door zijn bandleden de wereld verovert, maar zijn solocarrière niet van de grond krijgt, is een metafoor voor de sport, waarin de atleet een team nodig heeft om boven zichzelf te kunnen uitstijgen. Daarna heb ik er zowat de hele playlist van Queen doorgejaagd."

"Het verhaal van de appels? Ik probeer altijd appels mee te nemen op vliegreizen, want op momenten van verveling, begin je al snel te eten. Een appel is zoet, lekker en telt slechts 50 calorieën per 100 gram. En volgens de overlevering nam huidig performance manager Kevin De Weert tijdens zijn wielercarrière een lading appels mee tijdens zijn intercontinentale vluchten om door middel van één appel per uur de jetlag te bestrijden 😉"

Rondjes draaien aan 16,4 seconden

Eddy Merckx viel 47 jaar geleden met succes het werelduurrecord aan in Mexico-City. Maar Aguascalientes bevindt zich zo'n 500 kilometer ten noord-westen van de hoofdstad. De gelijknamige staat is een van de 31 staten van het land. Tot op heden vond er geen enkele geslaagde werelduurrecordpoging bij de mannen plaats. Bij de vrouwen brak Vittoria Bussi vorig jaar daar wél het record bij de vrouwen. De Velodromo Bicentenario in Aguascalientes ligt op 1880 meter hoogte en is het jaarlijkse decor van een wereldbekerwedstrijd op de piste en staat bekend als een van de snelste pistes ter wereld.

Als gehomologeerde UCI-piste bedraagt een rondje over het houten ovaal 250 meter. Om de afstand van 54,526 kilometer van Bradley Wiggins te overschrijden, moet Victor Campenaerts ruim 218 rondjes afleggen in 60 minuten. Om dat doel te bereiken moet Campenaerts een gemiddelde rondetijd van 16,4 seconden aanhouden, of bijna vier rondjes per minuut. Daarnaast moet rekening gehouden worden met de extra tijd die de Europese kampioen tijdrijden nodig heeft om op kruissnelheid te komen, tien seconden, verspreid over de eerste drie ronden.

16,4 seconden x 218 rondjes + 10 seconden = 59'45" voor 54,500 kilometer. Dan houdt Victor exact vijftien seconden over om nog minstens 26 meter af te leggen...

Mis deze events niet

Meer